Lebih sejuta rakyat malaysia merasakan GEG bukan idea baik

Lebih sejuta rakyat malaysia merasakan GEG bukan idea yang baik

geg
Kerajaan patut sediakan garis panduan mengenai vape bukan menyekat promosi. - Gambar hiasan
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

BAYANGKAN anda sedang bersantai dengan rakan-rakan sambil ketawa dan bergurau senda apabila tiba-tiba, salah seorang rakan anda mengeluarkan vape dan mula menghembuskan asap ke udara.

Dengan serta-merta, tawa gembira itu berhenti, dan semua orang mula menunjukan protes terhadap perbuatan sahabat berkenaan sambil mengejek, “Anda tahu bahawa itu tidak baik untuk anda bukan?”

Rakan yang menghisap vape itu pula membalas: “Saya tahu! Saya sudah cuba berhenti. Itu hak saya dan pilihan saya, jadi apa masalahnya?”

Merokok telah menjadi topik hangat bagi rakyat Malaysia sejak beberapa tahun kebelakangan ini. Dan sejak kerajaan mengumumkan bahawa mereka akan mengharamkan penggunaan dan penjualan apa-apa yang berkaitan dengan merokok – termasuk rokok, cerut, paip, shisha, e-cigs dan vape – kepada orang yang dilahirkan selepas 2007 dengan harapan untuk menghentikan generasi akan datang daripada mengambil. kebiasaannya, ramai yang berpendapat bahawa dasar Generational Endgame (GEG) yang melarang mungkin menimbulkan lebih banyak masalah daripada menyelesaikannya.

Lebih daripada sejuta rakyat Malaysia telah pun membuat petisyen dan bersetuju bahawa GEG perlu dikaji lebih lanjut untuk mengambil kira bagaimana merokok boleh menjadi satu perbuatan yang menyalahi undang-undang untuk generasi, manakala generasi yang lebih tua boleh melakukannya secara bebas.

Salah satu hujah utama yang membantah GEG ialah ia melanggar hak dan kebebasan rakyat Malaysia untuk membuat pilihan mereka sendiri. 

Walaupun ia dianggap tidak sihat, merokok masih merupakan aktiviti yang tidak melanggar undang-undang yang boleh dipilih oleh orang dewasa di negara ini sama ada untuk terlibat, atau tidak.

Bekas Ketua Hakim Negara, Tun Zaki Tun Azmi mencadangkan agar kita mempertimbangkan implikasi undang-undang, perlembagaan dan jenayah dari undang-undang larangan tersebut, dengan menyatakan bahawa “seseorang tidak boleh menutup mata terhadap bahaya undang-undang yang tidak dapat dipisahkan.”

Beliau menjelaskan bahawa GEG akhirnya boleh mengakibatkan diskriminasi terhadap kumpulan orang tertentu. 

Dalam pandangannya yang diterbitkan oleh New Straits Times, beliau menyatakan bahawa Perlembagaan Persekutuan menjanjikan setiap rakyat mendapat layanan yang adil dan sama rata di bawah undang-undang dan yang menghalang generasi dewasa yang memberi kebenaran daripada menggunakan kebebasan sivil mereka, manakala yang lain bebas melakukan apa yang mereka mahu itu, agak tidak adil.

“Izinkan saya untuk menggambarkan perkara ini dengan lebih lanjut dengan senario dalam masa terdekat: Sekumpulan rakan sekerja, yang kesemuanya dalam umur yang sah, menyalakan rokok semasa waktu rehat. Walaupun berada di lokasi yang sama dan menghisap rokok, tetapi hanya seorang daripada mereka telah dianggap mengambill produk terlarang kerana dia dilahirkan pada tahun 2007,” katanya.

Kata bekas Ketua Hakim Negara itu,  selama bertahun-tahun negara ini berhadapan dengan isu salah guna kuasa dalam penguatkuasaan undang-undang dan dasar seperti GEG akan mewujudkan lebih banyak peluang untuk rasuah. 

Menggunakan undang-undang untuk mengharamkan merokok sepenuhnya dalam kalangan generasi akan datang akan membawa kepada pasaran gelap dan penjualan tembakau haram dengan cabaran besar kebolehkuatkuasaan.

Tun Zaki menasihatkan bahawa Malaysia sebaliknya harus mengikut jejak langkah negara seperti Jepun, UK dan New Zealand di mana strategi pengurangan bahaya yang menyediakan orang ramai dengan alternatif yang kurang berbahaya kepada rokok sebagai pendekatan yang lebih berperikemanusiaan ke arah masyarakat bebas asap rokok.

Bersikap menghukum dengan menghalang perokok daripada mengakses alternatif yang kurang berbahaya untuk membantu mereka menghentikan tabiat itu juga boleh membahayakan kesihatan dan kesejahteraan orang ramai.

Presiden Persatuan Perubatan Ketagihan Malaysia (AMAM) Dr Steven Chow dan Presiden Gabungan Persatuan Pengamal Perubatan Swasta Malaysia (FPMPAM) Dr Shanmuganathan Ganesan dipetik sebagai berkata pihak berkuasa harus memberi tumpuan kepada cara untuk menyokong perokok berhenti ketagihan dan bukannya menghukum kerana tabiat mereka.

“Dalam pengalaman kami terlibat dengan perokok, kami telah mengetahui bahawa ramai yang ingin berhenti, tetapi tidak mempunyai sokongan atau alat yang sesuai untuk membantu perjalanan mereka. 

“Kami juga menyedari hakikat bahawa perokok yang tidak bersedia untuk berhenti atau berkeras untuk menghisap rokok akan mendapat akses kepada produk yang mereka perlukan dalam apa jua cara yang diperlukan,” kata Presiden AMAM Dr Steven Chow dan Presiden FPMPAM Dr Shanmuganathan Ganesan melalui CodeBlue.

Kata mereka dasar yang berfokuskan larangan hanya akan mendorong orang ramai untuk mencari saluran belakang dan akan membawa kepada penggunaan produk yang tidak terkawal (dan mungkin lebih berbahaya), oleh itu mereka menyeru penggubal dasar untuk menerima dan melihat bagaimana strategi pengurangan bahaya boleh memberi manfaat kepada Malaysia. dalam usaha memerangi wabak merokok.

Terdapat banyak kajian yang boleh dipercayai yang telah menonjolkan sains di sebalik pengurangan bahaya. Public Health England dan Royal College of Physicians ialah dua laporan utama yang telah berkongsi data saintifik yang menggalakkan bahawa usaha pengurangan kemudaratan boleh berfungsi dengan rangka kerja pengawalseliaan yang betul. 

Bidang pengurangan bahaya tembakau sangat memerlukan penyelidikan dan rangka kerja kawal selia, khususnya di Malaysia, dan kita mesti meluangkan masa untuk meneroka pilihan ini.

Merokok adalah perniagaan yang besar. Industri tembakau dianggarkan menyumbang sekitar 0.2 peratus daripada keluaran dalam negara kasar (KDNK) Malaysia dan menyumbang kira-kira 2.0 peratus daripada hasil cukai negara. 

Sementara itu, industri vape dinilai bernilai sekitar RM2.27 bilion dan menggaji lebih 15,000 orang. Dan berbeza dengan ini, perdagangan rokok haram negara dinilai bernilai lebih daripada RM5 bilion, atau hampir 3.0 peratus daripada penerimaan cukai negara.

Berada di barisan hadapan dalam industri ini, mereka yang mengendalikan etalase menyatakan kebimbangan bahawa pelaksanaan GEG boleh menjejaskan mata pencarian mereka dan ekonomi negara secara keseluruhan.

“Kami tidak menyokong merokok tetapi dari perspektif perniagaan, produk itu mempunyai permintaan dan ia memberikan kami aliran pendapatan yang stabil yang meliputi sebahagian daripada kos operasi harian kami. Larangan penjualan rokok dan vape ini akhirnya akan menghilangkan aliran pendapatan kami.” kata Presiden Gabungan Persatuan Peniaga Pelbagai Barangan Malaysia (FSGMAM) Hong Chee Meng, yang kesal bagaimana kerajaan cepat sangat membuat keputusan tanpa berunding dengan peruncit.

Chee Meng menambah bahawa kekurangan penguatkuasaan bagi membenteras perdagangan pasaran gelap produk merokok hanya akan menyebabkan mereka “mudah menguasai pasaran” dan memaksa peruncit tempatan dan yang mematuhi undang-undang untuk keluar dari perniagaan.

Sehubungan itu kerajaan diminta mengkaji kesan pelaksanaan GEG ini secara menyeluruh agar tidak ada pihak yang teraniaya dan Malaysia tidak menjadi lubuk penyeludupan barang-barang ini di kemudian hari. – UTUSAN

Tidak mahu terlepas? Ikuti kami di

 

BERITA BERKAITAN

Teruskan membaca

Nikmati akses tanpa had serendah RM9.90 sebulan

Sudah melanggan? Log Masuk untuk membaca berita sepenuhnya