Cukai Makmur tidak dikenakan kepada bank peroleh lebihan untung  - Utusan Malaysia

Cukai Makmur tidak dikenakan kepada bank peroleh lebihan untung 

AHMAD MASLAN

KUALA LUMPUR: Cukai Makmur tidak akan dikenakan kepada bank-bank yang mendapat lebihan keuntungan susulan kenaikan Kadar Dasar Semalaman (OPR).

Menurut Timbalan Menteri Kewangan, Datuk Seri Ahmad Maslan, sebaliknya bank berkenaan diminta melakukan tanggungjawab sosial korporat (CSR) kepada rakyat mengikut tindakan dan kaedah masing-masing.

“Kita tidak bercadang adakan Cukai Makmur kepada bank yang mendapat lebihan keuntungan,” katanya di Dewan Rakyat hari ini.

Terdahulu, Datuk Dr. Suhaili Abdul Rahman (PN-Labuan) meminta kerajaan menjelaskan sama ada akan memperkenalkan Cukai Makmur kepada pihak bank seperti beberapa negara lain berikutan kenaikan keuntungan bank sekitar satu hingga lima peratus.

Ahmad dalam masa yang sama berkata, kejatuhan di Silicon Valley Bank (SVB) di Amerika Syarikat (AS) tidak akan merebak kepada bank di negara ini.

Jelasnya, bank di Malaysia mengikuti Basel III iaitu peraturan modal dan pertukaran mudah tunai yang sepatutnya diikuti pihak antarabangsa sebagai piawaian untuk bank.

“Ada sebahagian bank di Eropah tidak mengikuti Basel III, bank di negara kita mematuhinya, jadi kita berharap ia tidak merebak ke negara kita.

“SVB adalah bank ke-16 terbesar di AS dan menyebabkan apa yang berlaku terhadap bank itu merebak ke Credit Suisse di Switzerland, yang mana ada masalah tata kelola menyebabkan ia distruktur semula.

“Mudah-mudahan ia tidak berlaku di Malaysia kerana kita mengikuti dengan ketat apa yang disebut Basel III peraturan antarabangsa mengenai bank,” katanya.

Beliau menjelaskan, keputusan mengekalkan kadar OPR pada 2.75 peratus dibuat bagi menilai kesan pelarasan kumulatif OPR yang lalu terhadap prospek inflasi dan ekonomi Malaysia.

Tambahnya, kenaikan OPR sebanyak 100 mata asas iaitu daripada 1.75 peratus kepada 2.75 peratus, setakat ini mencerminkan pengembalian tahap penyesuaian dasar monetari ke tahap yang wajar berikutan pengurangan sebanyak 125 mata asas semasa pandemik Covid-19 melanda seluruh dunia pada 2020. – UTUSAN

Ikuti kami di saluran media sosial : Facebook, Twitter, Instagram, Youtube, Telegram & TikTok

BERITA BERKAITAN