fbpx

MITE sasar 1,000 peserta berbasikal dari sembilan negara

MITE yang akan berlangsung pada 10 dan 11 Disember ini menyasarkan 1,000 peserta dari sembilan negara.

KUALA LUMPUR: Melaka International Tourism Endurance (MITE), acara sukan berbasikal menyasarkan 1,000 peserta dari sembilan negara.

Acara sukan berimpak tinggi bertaraf antarabangsa itu dijadualkan berlangsung pada 10 dan 11 Disember di Stadium Hang Jebat, Melaka dengan membabitkan peserta bukan sahaja dari Malaysia, namun juga negara lain.

SHAIFUL AKHMAR MOHD. NOOR

Pengarah Program, Shaiful Akhmar Mohd. Noor berkata, penyertaan pelumba luar negara melibatkan Singapura, Brunei, United State, Belgium, United Kingdom, Filipina, India dan Korea.

“Hari pertama perasmian pada 10 Disember dijangka akan dirasmikan oleh Yang di-Pertua Negeri Melaka, Tun Dr. Mohd. Ali Rustam.

“Hari kedua pada 11 Disember acara perlumbaan 150 kilometer dari jam 7 pagi dan juga jam 2 petang.

“Lebih 100 peserta luar negara dijangka akan menyertai pertandingan ini dan pendaftaran dibuka sehingga 11 Disember,” katanya.

Dalam pada itu, Shaiful Akhmar turut berkata, kira-kira 10 penaja membabitkan nilai RM150,000.

“Kita sudah pilih, sudah kaji elak laluan banjir kita ada pelan B.

“Pada hari pertama, diadakan pameran, karnival dan agensi kerajaan ada busking sikit, pada 20 gerai 20 pempamer pertandingan karoeke, pertandingan kanak-kanak,” katanya.

Orang ramai yang berminat untuk menyertai pertandingan lumba basikal ini boleh emel ke [email protected] atau WhatsApp 011-51180204. – UTUSAN

Ikuti kami di saluran media sosial : Facebook, Twitter, Instagram, Youtube, Telegram & TikTok

BERITA BERKAITAN