Suami isteri didakwa guna logo halal tanpa diperakui - Utusan Malaysia

Suami isteri didakwa guna logo halal tanpa diperakui

RAHMAN Sheik Abdullah dan Raihanah Kasim dihadapkan ke Mahkamah Sesyen Johor Bahru, Johor hari ini atas pertuduhan menggunakan logo halal tanpa diperakui pihak berkuasa. - UTUSAN/RAJA JAAFAR ALI
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

JOHOR BAHRU : Sebuah syarikat pembekal daging dan dua pengarah dihadapkan ke Mahkamah Sesyen di sini hari ini atas pertuduhan menggunakan logo halal tanpa diperakui pihak berkuasa, awal bulan ini.

Rahman Sheik Abdullah, 44, dan isterinya, Raihanah Kasim, 42, bagaimanapun mengaku tidak bersalah bagi semua pertuduhan itu di hadapan Hakim Mohamad Haldar Abdul Aziz.

Mengikut pertuduhan pertama, Raihanah Cold Storage Sdn. Bhd. didakwa memperakui bahawa perkhidmatan syarikat berhubung makanan halal itu dengan menggunakan logo halal tanpa diperakui pihak berkuasa berwibawa pada sebuah lori jenis Isuzu.

Syarikat berkenaan dituduh melakukan perbuatan itu di premis perniagaannya di Taman Perniagaan Setia, di sini pada pukul 1 petang, 1 Disember lalu.

Pendakwaan dijalankan mengikut Perenggan 8(a) Perintah Perihal Dagangan (Perakuan dan Penandaan Halal) 2011 yang boleh dihukum di bawah Perenggan 8 (A) perintah yang sama.

Jika sabit kesalahan, syarikat itu boleh didenda maksimum RM200,000 dan bagi kesalahan kedua serta seterusnya didenda sehingga RM500,000.

Bagi pertuduhan kedua, Rahman dan Raihanah selaku pengarah syarikat Raihanah Enterprise secara bersama didakwa melakukan kesalahan sama di sebuah lori model Mitsubishi di lokasi dan waktu sama.

Pertuduhan itu dibuat mengikut Perenggan 8(a) Perintah Perihal Dagangan (Perakuan dan Penandaan Halal) 2011 yang boleh dihukum di bawah Perenggan 8 (B) perintah yang sama dan dibaca bersama Sesyen 34 Kanun Keseksaan.

Jika sabit kesalahan, mereka boleh didenda maksimum RM100,000 atau penjara sehingga tiga tahun atau kedua-duanya dan bagi kesalahan kedua serta seterusnya, didenda sehingga RM250,000 atau penjara maksimum lima tahun.

Terdahulu, Timbalan Pendakwa Raya, T. Ashivinii memohon mahkamah mengenakan jaminan tinggi dan RM50,000 kerana kes logo halal itu mendapat liputan meluas media di samping dibincangkan di Parlimen.

Namun kedua-dua peguam mewakili pengarah berkenaan, Lau Kok Guan dan Noor Liana Hashim merayu agar jumlah itu dikurangkan memandangkan syarikat itu masih beroperasi dan mempunyai 20 pekerja.

Mahkamah membenarkan pasangan suami isteri itu diikat jamin masing-masing sebanyak RM40,000 dengan seorang penjamin sementara menunggu sebutan kes pada 19 Januari ini. – UTUSAN ONLINE

BERITA BERKAITAN

Teruskan membaca

Nikmati akses tanpa had serendah RM9.90 sebulan

Sudah melanggan? Log Masuk untuk membaca berita sepenuhnya.