UK kenal pasti 34 kes Covid-19 libatkan varian bermutasi tinggi - Utusan Malaysia

UK kenal pasti 34 kes Covid-19 libatkan varian bermutasi tinggi

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

LONDON: Agensi Keselamatan Kesihatan United Kingdom (UKSHA) mengesahkan sebanyak 34 kes Covid-19 dikaitkan dengan varian BA.2.86 yang bermutasi tinggi telah dikenal pasti di England.

Daripada 34 kes yang disahkan dikenal pasti setakat 4 September, lima pesakit dimasukkan ke hospital dan tiada kematian dikaitkan dengan varian baharu yang muncul.

Agensi itu berkata, 28 daripada kes yang disahkan dikenal pasti daripada wabak tunggal di rumah jagaan di Norfolk.

Pada Rabu, syarikat farmaseutikal, Moderna dan Pfizer berkata, vaksin Covid-19 keluaran mereka yang dikemas kini menjana tindak balas yang kukuh dalam ujian terhadap subvarian BA.2.86.

Subvarian BA.2.86 pertama kali dikesan di Denmark pada 24 Julai.

Sejak itu, ia telah dikesan pada pesakit bergejala lain dalam pemeriksaan lapangan terbang rutin dan dalam sampel air sisa di negara seperti Switzerland dan Afrika Selatan selain Israel, Denmark dan Amerika Syarikat.

Mengulas lanjut, UKHSA berkata, berdasarkan data baharu itu, masih awal untuk membuat sebarang kesimpulan tentang tingkah laku BA.2.86 dalam populasi UK yang lebih luas, tetapi varian itu mungkin pantas merebak dalam tetapan hubungan rapat.

“Adalah jelas bahawa terdapat beberapa tahap penularan komuniti yang meluas, baik di UK dan di seluruh dunia. Kami sedang berusaha untuk memantau tahap perkara ini”, kata Renu Bindra, Pengarah Insiden, UKHSA.

Ikuti kami di saluran media sosial : Facebook, X (Twitter), Instagram, Youtube, Telegram, TikTok & WhatsApp Channel

BERITA BERKAITAN