Robot Phoenix bakal rampas kerja orang gaji di AS

Robot Phoenix bakal rampas kerja orang gaji di AS

GEORDIE Rose bersama robot Phoenix keluaran syarikatnya.-AGENSI
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

VANCOUVER: Pakar meramalkan ‘robot pembantu rumah’ bakal menjadi keperluan di kebanyakan kediaman di Amerika Syarikat (AS) menjelang akhir dekad ini.

Pengasas Sanctuary AI, Geordie Rose berpangkalan di Vancouver, mencipta robot bersaiz manusia dipanggil Phoenix yang sudah mula bekerja di dua kedai runcit untuk membungkus barang dagangan dan melakukan kerja pembersihan.

Beliau percaya dalam tempoh 10 tahun lagi, Phoenix atau pendahulunya akan mampu melakukan apa-apa pekerjaan atau tugas yang boleh dilakukan oleh manusia.

“Android Phoenix sudah mampu melakukan kerja-kerja seperti membersih, mengemas, mengisi barang dalam peti ais malah mampu mempelajari kemahiran baharu seperti manusia.

“Kunci kejayaan robot Phoenix ialah tangan kecerdasan buatan (AI) menggunakan sensor getaran bagi memanipulasi objek seperti lengan manusia serta perisian AI Carbon yang digunakan untuk ‘berfikir’.

“Phoenix dilatih untuk melakukan pelbagai jenis tugas oleh pengendali manusia yang mengawalnya dalam realiti maya, tetapi kemudian belajar melakukan tugasan itu sendiri,” kata Rose.

Robot berkuasa elektrik setinggi 1.7 meter dengan berat sekitar 70 kilogram (kg) itu mempunyai kelajuan maksimum 4.8 kilometer sejam dan boleh membawa muatan sehingga 25kg.

Jelas Rose, syarikatnya tidak akan menjual robot berkenaan, sebaliknya akan menyewakannya kepada mereka yang berminat mendapatkan perkhidmatannya.

Firma kewangan Goldman Sachs meramalkan pasaran untuk robot humanoid mencecah AS$150 bilion RM703 bilion) setahun di seluruh dunia dalam tempoh 15 tahun akan datang.

Malah robot berkenaan akan berdaya maju di kilang-kilang sekitar tahun 2025 hingga 2028 dan bakal digunakan dalam banyak sektor pekerjaan lain menjelang 2030 atau 2035.-AGENSI

Ikuti kami di saluran media sosial : Facebook, X (Twitter), Instagram, Youtube, Telegram, TikTok & WhatsApp Channel

BERITA BERKAITAN