Jenis model telefon pintar digunakan Kim Jong-un jadi perhatian ramai - Utusan Malaysia

Jenis model telefon pintar digunakan Kim Jong-un jadi perhatian ramai

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

PYONGYANG: Ketika pemimpin Korea Utara, Kim Jong-un menyaksikan pelancaran peluru berpandu balistik antara benua (ICBM) terbaharu pada Rabu lalu, sebuah gajet yang diletakkan di atas meja di hadapannya menjadi perhatian ramai.

Menerusi satu imej yang disiarkan akhbar rasmi Korea Utara, Rodong Sinmum, terdapat satu gajet yang menyerupai telefon pintar diletakkan atas meja di hadapan Jong-un.

Gajet itu kelihatan mirip dengan telefon pintar jenama Samsung model Galaxy Z Flip dari Korea Selatan atau Huawei Pocket S keluaran China.

“Jika gajet dalam gambar itu merupakan telefon pintar lipat, berkemungkinan ia dibawa masuk ke Korea Utara secara senyap-senyap melalui China.

“Hal ini kerana Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) menghalang Korea Utara daripada mengimport atau mengeksport barangan elektronik,” lapor akhbar Korea Selatan, Joongang Ilbo.

Terdahulu, terdapat laporan menyatakan pemimpin Korea Utara itu obses dengan teknologi moden, terutamanya pelbagai jenis gajet.

Beliau didakwa sering menggunakan gajet keluaran Apple, termasuk iPad dan Macbook.

AFP sebelum ini melaporkan, berdasarkan Agensi Perisikan Pusat (CIA), hanya sekitar 19 peratus populasi Korea Utara mempunyai akses telefon bimbit.

Ikuti kami di saluran media sosial : Facebook, X (Twitter), Instagram, Youtube, Telegram, TikTok & WhatsApp Channel

BERITA BERKAITAN