Wanita dipenjara 20 tahun kerana bunuh anak diberi pengampunan - Utusan Malaysia

Wanita dipenjara 20 tahun kerana bunuh anak diberi pengampunan

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

SYDNEY: Seorang wanita yang dipenjarakan selama 20 tahun atas kematian empat anaknya diberikan pengampunan oleh New South Wales hari ini selepas semakan kehakiman mendapati terdapat keraguan munasabah mengenai sabitan asal.

Kathleen Megan Folbigg disabitkan pada 2003 kerana membunuh empat anaknya dan Folbigg mengekalkan dia tidak bersalah dan berkata anak-anaknya itu meninggal dunia atas sebab semula jadi.

Siasatan awal pada 2019 mendapati bukti menguatkan sabitan terhadap Folbigg.

Bagaimanapun, siasatan kedua yang diketuai oleh bekas Ketua Hakim Negara, Thomas Bathurst menyemak semula sabitan kesalahannya pada 2022 selepas bukti baharu mencadangkan dua daripada kanak-kanak itu mengalami mutasi genetik yang boleh menyebabkan kematian mereka.

Peguam Negara New South Wales Michael Daley memberikan pengampunan kepada Folbigg pada Isnin selepas penemuan ringkasan daripada siasatan Bathurst mendapati keraguan munasabah bagi setiap sabitan.

“Hasilnya hari ini ialah pengesahan bahawa sistem kehakiman kita mampu memberikan keadilan, dan menunjukkan bahawa kedaulatan undang-undang adalah asas penting dalam sistem demokrasi kita,” kata Daley.

“Memandangkan semua yang telah berlaku sejak 20 tahun yang lalu, adalah mustahil untuk tidak berasa simpati terhadap Kathleen dan Craig Folbigg.”

Daley berkata pengampunan tanpa syarat itu akan membolehkan Folbigg bebas tetapi tidak akan membatalkan sabitannya.

Dalam memo kepada Peguam Negara, Bathurst berkata terdapat kemungkinan munasabah tiga daripada kanak-kanak itu mati akibat sebab semula jadi, dua disebabkan mutasi genetik yang dikenali sebagai CALM2-G114R dan seorang kerana gangguan neurogenik yang mendasari.

Keraguan sedemikian kemudiannya menjejaskan kes berhubung dengan pembunuhan anak keempatnya, tambah Bathurst. – REUTERS

Ikuti kami di saluran media sosial : Facebook, X (Twitter), Instagram, Youtube, Telegram, TikTok & WhatsApp Channel

BERITA BERKAITAN