Orang Asli Indonesia mahu internet disekat, tidak mahu kesan negatif jejas kehidupan - Utusan Malaysia

Orang Asli Indonesia mahu internet disekat, tidak mahu kesan negatif jejas kehidupan

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

JAKARTA: Sebuah komuniti Orang Asli di Indonesia meminta perkhidmatan internet di kawasan mereka disekat bagi meminimumkan impak negatif dunia dalam talian.

Baduy, sebuah komuniti 26,000 penduduk di wilayah Banten di pulau Jawa membahagikan diri mereka kepada kumpulan luar yang sebahagiannya menggunakan teknologi dan kumpulan dalaman yang menjauhkan diri daripada perangkap kehidupan kontemporari.

Kumpulan dalaman meminta pihak berkuasa menyekat akses internet atau mengalihkan menara telekomunikasi berhampiran supaya isyarat tidak sampai kepada mereka, menurut surat yang dilihat oleh AFP.

“Permintaan ini adalah sebahagian daripada usaha kami untuk meminimumkan kesan negatif telefon pintar kepada rakyat kami,” tulis wakil masyarakat Baduy.

Mereka berpendapat menara telekomunikasi yang dibina berhampiran kawasan penempatan mereka boleh mengancam cara hidup dan akhlak anak muda yang mungkin terpengaruh dengan internet.

Pegawai di daerah Lebak memberitahu AFP bahawa mereka menerima surat itu pada Isnin dan bersetuju untuk berbincang dengan Kementerian Penerangan Indonesia untuk mencuba dan mematuhi permintaan itu.

“Pada asasnya kami mahu sentiasa memenuhi kehendak masyarakat Baduy dan perlu mengekalkan tradisi dan kearifan tempatan mereka,” kata pegawai Lebak Budi Santoso kepada AFP Jumaat.

Beliau berkata internet diperlukan oleh orang Baduy luar yang telah memulakan perniagaan dalam talian, namun bimbang pelawat atau pelancong boleh mengakses laman web dan menunjukkan kandungan yang mereka lihat sebagai tidak sesuai untuk orang Baduy.

Kebebasan internet dalam kalangan masyarakat konservatif, majoriti Muslim adalah isu kontroversi. Kerajaan telah mengharamkan perjudian dan pornografi, dan memerlukan penyedia internet menapis kandungan yang mereka anggap tidak sesuai.

Walaupun wujud penapisan, laman web haram yang mengandungi kandungan sedemikian berleluasa.

Masyarakat Baduy dalaman digelar Amish of Asia oleh media Barat memilih untuk tinggal di hutan dan menolak teknologi, wang dan persekolahan tradisional.

Mereka menetap di tiga kampung merentasi kawasan seluas 4,000 hektar yang jaraknya beberapa jam pemanduan dari ibu kota, Jakarta.

Kerajaan mengisytiharkan kawasan itu sebagai tapak pemuliharaan budaya pada 1990.

Indonesia adalah sebuah negara yang sangat pelbagai dengan lebih 1,300 kumpulan etnik di seluruh nusantara. – AFP

Ikuti kami di saluran media sosial : Facebook, X (Twitter), Instagram, Youtube, Telegram, TikTok & WhatsApp Channel

BERITA BERKAITAN