Erdogan pertahan kedudukan sebagai Presiden Turkiye - Utusan Malaysia

Erdogan pertahan kedudukan sebagai Presiden Turkiye

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

ISTANBUL: Presiden Recep Tayyip Erdogan menang pusingan kedua Pilihan Raya Presiden Turkiye semalam, sekali gus melanjutkan lagi pemerintahannya selama lima tahun di negara itu menuju dua dekad.

Pemimpin berusia 69 tahun itu mengatasi krisis ekonomi terburuk Turkiye dalam satu generasi dan pakatan pembangkang paling kuat yang pernah dihadapi parti berteraskan Islam pimpinannya untuk memenangi pilihan raya paling sukar itu.

Jalan di negara itu meriah dengan sambutan penyokong yang membunyikan hon kenderaan dan penghormatan dari seluruh dunia, dengan pemimpin terpenting dalam sejarah Turkiye itu mengetuai lautan penyokongnya menyanyikan lagu kemenangan di luar istana presiden di Ankara.

Lokasi ikonik di Istanbul, Dataran Taksim, turut dibanjiri orang ramai yang bernyanyi dan mengibarkan bendera.

Dalam ucapannya selepas kemenangan bersejarah itu, beliau meminta rakyat Turkiye untuk bersatu.

“Kita harus bersatu dalam perpaduan dan solidariti. Kami menyeru dengan sepenuh hati kami,” kata Erdogan kepada orang ramai yang meraikan kemenangannya dan mengibarkan bendera.

Keputusan pilihan raya itu menunjukkan Erdogan menewaskan pencabarnya dari parti pembangkang sekular, Kemal Kilicdaroglu dengan empat mata peratusan.

Erdogan dilihat sebagai wira golongan miskin di pedalaman Turkiye kerana ketegasan dan ketaatan mematuhi ajaran Islam tetapi pada masa sama, menggalakkan kebebasan beragama serta usaha memodenkan negara itu.

Pemulihan ekonomi Turkiye akan menjadi cabaran paling besar bagi Erdogan kerana mata wang lira kini merudum teruk dan ladar inflasi mencecah 85 peratus tahun lalu. – AFP

Ikuti kami di saluran media sosial : Facebook, X (Twitter), Instagram, Youtube, Telegram, TikTok & WhatsApp Channel

BERITA BERKAITAN