Wanita seluruh dunia protes!

Wanita seluruh dunia protes!

WANITA professional turut mengambil bahagian dalam demonstrasi untuk menandakan Hari Wanita Antarabangsa di Bogota. -AFP

MADRID: Puluhan ribu wanita dari beberapa buah negara di seluruh dunia turun ke jalanan bagi menuntut hak wanita semalam.

Lapor AFP, mereka mengadakan protes tersebut bagi meraikan Hari Wanita Antarabangsa dan sebagai tanda membela hak mereka yang didakwa semakin diserang.

Di Madrid, beribu-ribu wanita memakai pakaian ungu, memenuhi jalan raya di ibu kota Sepanyol, mereka menyanyi dan menjerit slogan mengikut rentak gendang.

Di Istanbul pula, ribuan wanita mengadakan ‘Perarakan Malam Feminis’ di bawah pengawasan polis, tetapi perarakan itu tidak dapat sampai ke Dataran Taksim kerana dihalang demi faktor keselamatan.

Sambil bersiul dan menjerit, mereka berarak melalui tepi jalan, mengangkat suar dan menjerit ‘kerajaan mesti letak jawatan’.

Di Afghanistan, negara yang dikecam oleh Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) sebagai negara paling menindas di dunia untuk hak wanita, wartawan AFP mendapati kira-kira 20 wanita mengadakan protes jalanan, satu tindakan yang jarang berlaku di ibu negara Kabul.

Kerajaan Taliban dikatakan berpegang kepada tafsiran Islam yang ketat dan didakwa memerah wanita dan gadis daripada kehidupan awam sejak merampas kuasa pada Ogos 2021.

TANGANI PERCERAIAN
Beribu-ribu wanita juga menyertai perhimpunan di seluruh Pakistan, walaupun terdapat usaha pihak berkuasa menyekat tindakan mereka yang membawa slogan kontroversi iaitu menangani perceraian, gangguan seksual dan haid.

Perhimpunan juga berlaku di Thailand dan di Indonesia manakala di Hong Kong, penganjur perarakan terpaksa membatalkan protes selepas aktivis berulang kali dipanggil oleh polis.

Di Perancis, penunjuk perasaan berarak di 150 bandar untuk menuntut hak kesaksamaan di tempat kerja dan dalam kehidupan.

Protes mereka juga tertumpu kepada perjuangan menentang pembaharuan pencen yang tidak popular yang dikatakan tidak adil kepada wanita.

BANYAK WANITA DISERANG
Di Washington, Presiden AS, Joe Biden memberi peringatan bahawa masih banyak negara menyerang hak wanita dan gadis, sambil merujuk ke Afghanistan, Russia dan Iran.

Di Abu Dhabi, bekas Setiausaha Negara AS, Hillary Clinton berkata, kemajuan dalam isu-isu yang melibatkan wanita dan kanak-kanak perempuan dimundurkan secara dramatik sewaktu pandemik Covid-19.

Sementara itu, Presiden Ukraine, Volodymyr Zelensky bercakap di Kyiv, beliau memuji wanita atas peranan mereka dalam mempertahankan negara daripada pencerobohan Russia, merujuk kepada mereka yang mengajar, belajar, menyelamat, menyembuhkan dan berjuang untuk Ukraine.

Pemerhati hak media Reporters Without Borders (RSF) berkata, wartawan wanita turut berkorban dengan berada di barisan hadapan.

Menurut badan pemerhati itu, daripada 12 wartawan wanita yang ditahan di Iran, 11 daripadanya ditangkap susulan isu protes Mahsa Amini dengan dua daripadanya berdepan pertuduhan yang boleh membawa hukuman mati.

Mahsa Amini, seorang wanita Kurdis Iran, meninggal dunia dalam tahanan tahun lalu selepas dia ditahan kerana didakwa melanggar kod pakaian Iran untuk wanita.

Sementara itu, di Brazil, kajian menunjukkan negara itu mengalami 1,410 pembunuhan wanita tahun lepas, jumlah tertinggi sejak rekod dicatatkan pada 2015.

Di Venezuela, demonstrasi wanita di Caracas tertumpu kepada tuntutan gaji yang lebih tinggi untuk hidup di tengah-tengah inflasi yang menyaksikan gaji minimum terlalu rendah.

Beribu-ribu wanita juga menuntut keadaan ekonomi yang lebih baik di ibu kota Argentina, Buenos Aires.

Minggu ini, Kesatuan Eropah mengenakan sekatan ke atas mereka yang bertanggungjawab atas keganasan dan pencabulan hak terhadap wanita di Afghanistan, Iran, Myanmar, Russia, Sudan Selatan dan Syria, United Kingdom, Iran, Syria, Sudan Selatan dan Republik Afrika Tengah.

Semalam juga menyaksikan kumpulan feminis menggerakkan hak pengguguran susulan keputusan Mahkamah Agung AS membatalkan hak perlembagaan wanita untuk menamatkan kehamilan.

Di Paris, Presiden Perancis, Emmanuel Macron mengumumkan kerajaannya akan mengemukakan draf undang-undang yang mengabadikan hak pengguguran dalam perlembagaan Perancis dalam masa beberapa bulan.

Ketua Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), Antonio Guterres juga menggesa perlindungan yang lebih besar untuk wanita dalam talian.

“Keganasan dalam talian adalah serangan langsung terhadap demokrasi dan secara berkesan mengganggu wanita, mengganggu mereka daripada jawatan dan menumpulkan cita-cita gadis untuk naik sebagai pemimpin,” katanya.

 

Ikuti kami di saluran media sosial : Facebook, Twitter, Instagram, Youtube, Telegram & TikTok

BERITA BERKAITAN