fbpx

25 September 2021, 11:33 pm

Westergaard simbol kemarahan, kekecewaan dunia Islam

KURT WESTERGAARD
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

COPENHAGEN: Kartunis Denmark, Kurt Westergaard yang menghina Nabi Muhammad SAW menerusi lukisan karikatur dilaporkan meninggal dunia pada usia 86 tahun.

Menurut keluarganya, Westergaard meninggal dunia selepas menderita lama akibat penyakit yang tidak dinyatakan.

Lelaki itu berkhidmat sebagai kartunis untuk akhbar parti konservatif, Jyllands-Posten sejak awal 1980-an.

Dia kemudiannya ‘dikenali dunia dengan rekod paling buruk’ pada 2005 selepas menyiarkan karikatur Nabi Muhammad dalam akhbar.

Terbitan itu mencetuskan tunjuk perasaan dalam kalangan umat Islam di Denmark, selain kerajaan negara ini menerima kritikan dan teguran keras daripada negara Islam di seluruh dunia.

Gelombang kemarahan itu terus merebak di kebanyakan negara Islam pada 2006, menyaksikan pejabat kedutaan Denmark menjadi sasaran serangan penunjuk perasaan, selain pulihan maut.

Malah, sehingga kini penerbitan karikatur itu terus menyemarakkan rasa marah serta kecewa umat Islam.

Antara insiden yang jadi perhatian termasuk serangan bersenjata di pejabat majalah satira Perancis, Charles Hebdo pada 2015 selepas menyiarkan karikatur Nabi Muhammad, menyaksikan 12 petugasnya maut.

Hidup Westergaard juga tidak ‘aman’ apabila dia sering menerima ancaman mati daripada pelbagai pihak, sehingga memaksanya bersembunyi buat sementawa waktu dan mengupah pengawal peribadi bagi menjaga keselamatannya selama beberapa tahun.

Lebih memalukan, Westergaard menerusi temu bual bersama Reuters pada 2008 memaklumkan dia sedikit pun tidak menyesal dengan lukisan karikatur tersebut.

 

POPULAR

KOSMO! TERKINI