Pelabuhan Pulau Pinang penting kepada negeri-negeri Pantai Timur - Utusan Malaysia

Pelabuhan Pulau Pinang penting kepada negeri-negeri Pantai Timur

Pada 16 Mac 1980, akhbar Utusan Malaysia melaporkan Pelabuhan Pulau Pinang akan menjadi keperluan penting kepada negeri-negeri Pantai Timur khususnya Kelantan dan Terengganu apabila siapnya Lebuh Raya Timur-Barat.

Perdana Menteri, Tun Hussein Onn turut mengumumkan pembinaan dua dermaga di pelabuhan itu untuk menampung keperluan pengangkutan barangan.

Antara peristiwa lain yang menarik

  • 16 Mac 1979 – Satu jawatankuasa pembangunan Langkawi dibentuk untuk mengkaji kemungkinan menjadikan beberapa tempat di pulau itu sebagai destinasi pelancongan.
  • 16 Mac 1980 – Bekas Naib Presiden Indonesia, Dr. Muhammad Hatta, 79 tahun meninggal dunia di Rumah Sakit Pusat Cipto Mangunkusuno.
  • 16 Mac 1982 – Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) akan memperkenalkan kursus kepakaran berkaitan mata, iaitu kursus ijazah optik yang pertama kali diperkenalkan di negara ini tidak lama lagi.

Dapatkan maklumat lanjut di Pusat Maklumat dan Arkib Media Mulia Sdn Bhd. Sebarang urusan pertanyaan atau pembelian bahan-bahan arkib sila hubungi kami di nombor telefon: 03-74556428 atau e-mel ke: [email protected]

Ikuti kami di saluran media sosial : Facebook, Twitter, Instagram, Youtube, Telegram & TikTok

BERITA BERKAITAN