Cogeneration, WHR boleh diteroka untuk penjanaan tenaga

Cogeneration, WHR boleh diteroka untuk penjanaan tenaga mampan

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

PETALING JAYA: Pengenalan teknologi canggih seperti Penjanaan Tenaga Gabungan (Cogeneration) dan Pemulihan Haba Sisa (WHR) mungkin membuka tahap kecekapan baharu dalam penjanaan tenaga.

Pengarah Urusan Datametrics Research and Information Centre (DARE), Pankaj Kumar berkata, negara harus melihat kepada teknologi yang memaksimumkan kecekapan sambil meminimumkan kesan terhadap alam sekitar dalam perspektif holistik ke arah menerima tenaga mampan.

Katanya, Cogeneration adalah penggunaan enjin haba untuk menjana elektrik dan haba pada masa yang sama, yang mana kebiasaannya, haba yang merupakan hasil sampingan penjanaan elektrik selalunya terbuang atau tidak digunakan.

“Loji Cogeneration memulihkan tenaga haba yang terbuang daripada penjanaan elektrik untuk pemanasan, yang dikenali sebagai gabungan haba dan pemanasan daerah kuasa. Teknologi ini juga membolehkan haba produk sampingan digunakan dalam peti sejuk penyerapan untuk penyejukan.

“Teknologi ini memberi manfaat kepada pengguna dan masyarakat dari segi peningkatan kecekapan tenaga, kerana 40 peratus lebih cekap daripada penjanaan haba dan kuasa yang berasingan, pelepasan yang lebih rendah dan kos tenaga yang berkurangan.

Sistem kogenerasi juga boleh dijalankan pada mana-mana bahan api boleh diperbaharui. Hari ini, sistem penjanaan ini berjaya digunakan di Eropah dan Asia dan semakin popular di seluruh dunia,” katanya dalam kenyataan.

Sementara itu, beliau berkata, sistem WHR sebaliknya, menangkap haba yang dihasilkan dan dikeluarkan oleh kilang-kilang perindustrian (jika tidak terbuang), dimasukkan ke dalam sistem termal minyak yang dipanaskan untuk menghasilkan wap.

Jelasnya, ini yang seterusnya mengaktifkan penjana turbin yang menghasilkan elektrik dan tenaga elektrik tambahan yang dijana daripada sistem tertutup ini kemudiannya boleh dikembalikan kepada penggunaan kilang.

“Ini mengurangkan penggunaan elektrik yang dihasilkan secara konvensional melalui bahan api fosil.

“Memandangkan sistem ini menangkap haba, yang sebaliknya akan dilepaskan ke atmosfera, dan menukarnya kepada elektrik dalam sistem tertutup, proses ini sendiri semakin menghampiri kemampanan dalam penjanaan tenaga,” ujarnya.

Beliau berkata, walaupun penting untuk memberi tumpuan kepada tenaga boleh diperbaharui (RE) untuk memastikan mencapai sasaran sifar bersih menjelang 2050, negara mesti mengambil kira perjalanan yang  diambil untuk memastikan cara dilakukan bukan sahaja mesra alam tetapi mampan pada masa yang sama. masa.

“Penggubal dasar juga harus melihat untuk menggalakkan pemain industri untuk meneroka penyelesaian tenaga yang mampan dari perspektif holistik dan jangka panjang dan bukan hanya projek lampu hijau untuk mencapai sasaran RE,” jelasnya. – UTUSAN

Ikuti kami di saluran media sosial : Facebook, X (Twitter), Instagram, Youtube, Telegram, TikTok & WhatsApp Channel

BERITA BERKAITAN