PKNS tambah portfolio kediaman mampu milik di Bangi - Utusan Malaysia

PKNS tambah portfolio kediaman mampu milik di Bangi

PETALING JAYA: Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS) melancarkan projek Intana Ria 3, bagi menambah portfolio kediaman mampu miliknya di Seksyen 7, Bandar Baru Bangi, dekat sini.

Ketua Pegawai Eksekutif PKNS, Datuk Mahmud Abbas berkata, pemilikan rumah terus menjadi keutamaan PKNS sebagai sebahagian daripada pembangunan di Selangor.

Ujarnya, projek Intana Ria 3 mewakili komitmen PKNS ke arah menyediakan kediaman mampu milik kepada penduduk Bangi dan kawasan sekitarnya. 

“Kehadiran kami dalam membangunkan Bangi menjangkau 25 tahun dan merupakan salah satu kisah kejayaan PKNS dalam pembangunan perbandaran. 

“Dengan pertumbuhan kawasan perindustrian yang pesat di sekitar Bangi selama ini, kami yakin pembangunan kediaman ini akan memberi nilai tambah kepada pusat perniagaan di Bangi dengan menyediakan kediaman kepada mereka yang baru berkeluarga dan berminat menjadikan Bangi sebagai pusat kediaman mereka,” katanya dalam kenyataan.

Dengan nilai pembangunan kasar (GDV) bernilai RM78 juta, Intana Ria 3 dibina di kawasan seluas 2.82 ekar. 

Bermula dari harga RM399,000 hingga RM423,000, ia meletakkan projek kediaman 13 tingkat dan mempunyai 200 unit ini sebagai pembangunan mampu milik dengan kepadatan rendah di dalam komuniti yang terkawal. Intana Ria 3 merupakan fasa akhir projek kediaman Intana Ria yang dibina oleh PKNS sejak tahun 1998 di Bandar Baru Bangi.

Terdiri daripada saiz binaan seluas 906.86 kaki persegi untuk Jenis A1 dan A2, setiap unit mempunyai tiga bilik tidur, dua bilik mandi dan peruntukan dua tempat letak kereta setiap satu. 

Direka bentuk dengan konsep ruang terbuka, setiap unit menawarkan fleksibiliti yang lebih luas kepada satu keluarga dari segi penggunaan ruang yang ditunjukkan menerusi susun atur ruang tamu, ruang makan dan dapur yang luas. 

Pintu masuk bilik dibina untuk menampakkan lebih privasi, manakala pencahayaan semula jadi dengan pengudaraan yang baik disepadukan melalui penempatan strategik tingkap di sekeliling unit, dengan siling yang tinggi. 

Kediaman ini turut dilengkapi kemudahan seperti kolam renang, gimnasium luar, ruang surau, bilik bacaan, dewan serbaguna dan taman permainan kanak-kanak yang boleh digunakan oleh semua penduduk bagi mengeratkan hubungan masyarakat setempat.

Dikelilingi oleh perbandaran Bandar Baru Bangi yang serba lengkap, Intana Ria 3 berdekatan dengan rangkaian kejiranan dan kemudahan seperti sekolah, masjid, restoran, pusat perubatan dan pejabat kerajaan. 

Selain itu, peluang pekerjaan untuk golongan dewasa turut terbuka luas melalui kawasan perniagaan dan perindustrian yang berdekatan. 

Malah, bagi mereka yang mempunyai anak yang ingin melanjutkan pengajian ke peringkat tertinggi, institusi pengajian seperti Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) juga terletak tidak jauh daripada kawasan kediaman ini.

Kemudahan akses yang mudah juga adalah satu lagi aspek penting yang perlu diambil kira untuk pembangunan sesebuah kediaman. 

Penduduk Intana Ria 3 mempunyai banyak pilihan hab pengangkutan seperti stesen KTM Kajang, stesen MRT Kajang serta perkhidmatan bas RapidKL. 

Jaringan akses keluar ke Kuala Lumpur juga mudah melalui beberapa lebuh raya berdekatan antaranya Lebuhraya Kajang-Silk, Lebuhraya MEX dan Lebuhraya Kajang-Seremban. – UTUSAN

Ikuti kami di saluran media sosial : Facebook, Twitter, Instagram, Youtube, Telegram & TikTok

BERITA BERKAITAN