fbpx

24 September 2021, 11:34 am

Tropicana raikan kejayaan 25 tahun perkongsian strategik

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

PETALING JAYA: Dalam langkah strategik untuk maju dan memperluas kedudukan di seluruh Malaysia, pemaju hartanah Tropicana Corporation Berhad (Tropicana) bersedia mengalu-alukan lebih banyak projek usaha sama.

Ditubuhkan pada tahun 1979, Tropicana telah menjadi nama isi rumah yang sinonim sebagai pembina masyarakat dan pelaburan bernilai.

Pada 1992, Tropicana memperkenalkan pembangunan bertema resort pertama dan sejak itu, ia telah mencapai kejayaan dalam banyak projek di seluruh Malaysia dan membangunkan lebih daripada 1,500 ekar dari bank tanahnya.

Dengan berpandukan rekod kejayaan ini, Tropicana juga mendapat hak istimewa untuk bekerjasama dengan 11 syarikat terkemuka selama 25 tahun.

Pengasas dan Naib Pengerusi Eksekutif Kumpulan Tropicana ,Tan Sri  Tan Chee Sing berkata, beliau berkeyakinan penuh dengan kemampuan pasukannya dan berkongsi visi  untuk memacu Kumpulan terus ke hadapan.

“Selama 25 tahun, kami telah menyaksikan dan meraikan banyak pencapaian termasuk bersama dengan rakan kongsi kami yang dihargai. Bersama-sama, kami berjaya membangunkan kediaman mewah, lot komersial, perbandaran campuran, pusat membeli-belah, hotel lima bintang lima, dan sekolah antarabangsa.

“Kami dengan rendah hati dan sangat berterima kasih atas kepercayaan  dan sokongan mereka terhadap kami.

“Disokong oleh pasukan pengurusan saya yang berkebolehan dan tenaga kerja yang komited, saya yakin kita sudah bersedia untuk mengambil melangkah lebih besar ke hadapan dan mengalu-alukan lebih ramai rakan untuk menyertai Program Perkongsian Pintar kami.

“Kami juga berbangga untuk mengatakan  pemilik lebih dari 2.100 ekar bank tanah strategik bernilai lebih RM77 bilion GDV di seluruh Malaysia, iaitu di Lembah Klang, Genting Highlands, Langkawi, dan Johor.

“Untuk meningkatkan daya tahan perniagaan kami dan meningkatkan rancangan pengembangan, kami mengundang pemilik tanah untuk bergabung, memanfaatkan kepakaran, dan membuka  tanah mereka atau kami mengalu-alukan syarikat bekerjasama dengan kami untuk bersama-sama mengembangkan bank tanah kami yang strategik,” katanya.

Program Perkongsian Pintar Tropicana bermula pada tahun 1996 ketika syarikat itu memasuki/kerjasama strategik dengan Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (“PKNS”) untuk membangunkan kawasan perbandaran 405 ekar di Tropicana Indah Resort Homes.

Pada tahun 2010, Kumpulan bekerjasama dengan Iskandar Waterfront Sdn. Bhd. untuk pembangunan campuran seluas 37 ekar yang dikenali sebagai Tropicana Danga Bay, Johor.

Setelah meraikan banyak projek yang berjaya, Tropicana kemudian diundang untuk menjalin hubungan dengan banyak syarikat tempatan dan antarabangsa yang terkenal seperti Ivory Properties Group, Marriott International, Agile Property Holdings Ltd. yang disenaraikan di Hongkong, GEMS Education, MBI Diperbadankan, Tenby Schools, dan Temokin Development Sdn. Bhd.

Sehingga kini, Kumpulan Tropicana telah bergabung dengan 11 syarikat, berjaya menyelesaikan dengan jayanya lebih 45 projek usaha sama dari pembangunan campuran bersepadu, perbandaran, kediaman mewah, sekolah antarabangsa, pusat membeli-belah, dan hotel bertaraf dunia dengan jumlah GDV lebih dari RM13 bilion. – UTUSAN

POPULAR

KOSMO! TERKINI