fbpx

Jimat RM10 bilion melalui #MyMudah

Program #MyMudah dilaksanakan bagi membantu perniagaan di negara ini mengurangkan kerenah birokrasi.
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

KUALA LUMPUR: Perbadanan Produktiviti Malaysia (MPC) menjangkakan program #MyMudah menghasilkan penjimatan lebih kurang RM10 bilion dalam usaha membantu syarikat mengurangkan kos perniagaan.

Ketua Pengarahnya, Datuk Abdul Latif Abu Seman berkata, unjuran itu berdasarkan sasaran pengurangan 25 peratus daripada anggaran pematuhan peraturan yang dianggarkan bernilai RM40 bilion untuk perniagaan yang dikenal pasti di bawah #MyMudah.

“Program #MyMudah disusun sebagai penyelesaian pantas untuk mengatasi kesan ekonomi yang tidak pernah terjadi sebelumnya susulan krisis Covid-19,” katanya dalam kenyataan semalam.

Abdul Latif berkata, program ini adalah strategi berstruktur dan efektif yang meningkatkan mutu peraturan nasional dalam mengawal selia perniagaan dan pihak berkepentingan lainnya menghadapi krisis. 

“Ini termasuk usaha membantu syarikat dan perniagaan daripada dibebani peraturan tidak perlu, kerenah birokrasi serta mengurangkan kos perniagaan,” katanya.

#MyMudah diumumkan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Mustapa Mohamed pada 21 Julai lalu merupakan sebahagian usaha untuk mengurangkan cabaran kesan ekonomi susulan wabak Covid-19.

Keputusan untuk melaksanakan program itu dibuat pada pertemuan Majlis Tindakan Ekonomi (EAC) baru-baru ini yang dipengerusikan oleh Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin.

“EAC dan MPC telah ditugaskan untuk memimpin program #MyMudah yang akan mengusulkan langkah-langkah bantuan peraturan untuk menyokong pemulihan ekonomi negara,” katanya.

Melalui inisiatif ini, kementerian dan kerajaan negeri akan dapat mengurangkan peraturan tidak perlu serta meningkatkan kecekapan perfungsian dan operasi mereka.

Selain itu, kementerian dan kerajaan negeri juga diminta untuk menetapkan sasaran yang jelas dalam usaha mengurangkan kos pematuhan peraturan (termasuk jumlah prosedur dan jangka masa pemprosesan) yang dikenakan kepada syarikat dan perniagaan.

Sementara itu, Pasukan Petugas Khas Pemudahcara Perniagaan (PEMUDAH) akan memantau prestasi setiap kementerian dan kerajaan negeri dan membuat laporan berkala kepada EAC.

Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri melalui MPC juga akan memberi panduan dan khidmat nasihat kepada semua kementerian dan kerajaan negeri dalam pelaksanaan inisiatif ini.

Sementara itu, tinjauan terbaharu yang dilakukan oleh MPC menunjukkan bahawa bahagian perniagaan yang terjejas secara signifikan oleh krisis Covid-19 telah berkurang menjadi 55 peratus pada Jun berbanding 74 peratus pada April kerana langkah-langkah pelepasan fiskal dan bukan fiskal yang diperkenalkan oleh kerajaan dalam membantu perniagaan.

Abdul Latif berkata, terdapat juga pengurangan kesan perniagaan yang teruk mengikut bidang yang berbeza.

Tambahnya, sebanyak 78 peratus perniagaan menunjukkan penurunan pendapatan pada Jun berbanding 82 peratus pada April 2020.

“Hanya 20 peratus perniagaan yang menghadapi tekanan dalam operasi mereka pada Jun berbanding 70 peratus pada April manakala 21 peratus menghadapi penurunan permintaan tempatan pada Jun manakala 60 peratus pada April dan 17 peratus menghadapi cabaran aliran tunai dan kecairan pada Jun berbanding 57 peratus pada April,” katanya.

Jelasnya, angka itu menunjukkan bahawa negara berada di landasan yang betul dalam pemulihan ekonomi.

“Keutamaan MPC adalah memanfaatkan dorongan yang diperoleh untuk membuka jalan masuk lebih jauh dalam mengubah ekonomi sekarang,” katanya.

 

POPULAR

KOSMO! TERKINI