Anthropocene ancam karang, sumber makanan

Anthropocene ancam karang, sumber makanan

TERUMBU karang yang diancam pemutihan dan kematian diambil kakitangan Universiti Kebangsaan Malaysia, Fahmy Yusoff di Pulau Tioman, Rompin, Pahang.
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

KUANTAN: Terumbu karang dan ekosistem marin negara berdepan risiko kepupusan habitat biodiversiti sehingga boleh menjejaskan sumber makanan. Timbalan Pengarah (Pembangunan dan Strategik), Pusat Pengurusan Makmal Alami dan Fizikal Universiti Kebangsaan Malaysia (ALAF-UKM), Profesor Dr. Zaidi Che Cob berkata, Malaysia berada pada era Anthropocene ekoran peningkatan suhu, pengasidan laut, pencemaran plastik yang tiada penghujung dan penangkapan ikan berlebihan. Beliau berkata, semua aktiviti itu ditambah pembangunan pesisir, sedang mengubah jantung biru bumi…


1 Bulan / RM9.90

Sehari hanya RM0.33

1 Tahun / RM75

Sehari hanya RM0.20 sen

Tidak mahu terlepas? Ikuti kami di

 

BERITA BERKAITAN