LIMA 2015: Malaysia ditawar pakej pembelian jet pejuang Rafale

LIMA 2015: Malaysia ditawar pakej pembelian jet pejuang Rafale
Oleh KHAIRULANUAR YAHAYA

LANGKAWI 18 Mac-Dassault Aviation Rafale yakin pesawat keluaran syarikat itu akan dipilih menggantikan pesawat MiG-29 Fulcrum milik Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM).

Ketua Pegawai Eksekutif syarikat itu, Eric Trappier berkata, keyakinan itu berdasarkan pakej kewangan yang ditawarkan kepada kerajaan Malaysia sama seperti diberikan kepada Mesir, bagi pemerolehan pesawat pejuangnya Rafale.

Trappier yang ditemui pada Pameran Udara dan maritim Antarabangsa Langkawi menegaskan pakej tersebut melibatkan pinjaman dengan bayaran balik selama 10 tahun dari bank komersial Perancis dan dijamin oleh kerajaan Perancis.

Kaherah memperoleh 24 pesawat tempur Rafale dan sebuah frigat pelbagai misi serta kelengkapan berkaitan daripada Dassault Aviation bernilai 5.3 bilion euro.

"Kami komited dan menanti untuk mempunyai urusniaga perniagaan jangka panjang di sini di Malaysia memandangkan kami mempunyai pesawat pejuang terbaik yang mampu memenuhi misi pelbagai fungsi," kata Trappier.

Trappier juga berkata, Dassault telah menjalinkan hubungan dengan beberapa syarikat tempatan seperti Zetro Aerospace, CTRM dan Airod sebagai sebahagian pelan jangka panjangnya bagi mengembangkan perniagaan dalam industri aeroangkasa di Malaysia.-UTUSAN ONLINE