Kabinet putuskan SOP pengembara China esok

Kabinet putuskan SOP pengembara China esok

ZALIHA Mustafa ketika sidang akhbar selepas mengadakan lawatan ke KLIA dan klia2, Sepang, Selangor. - UTUSAN/FAISOL MUSTAFA

SEPANG: Sebarang keputusan sama ada membenarkan atau tidak kemasukan pengembara dari China ke negara ini hanya akan diputuskan pada mesyuarat Kabinet esok.

Menteri Kesihatan, Dr. Zaliha Mustafa berkata, ia termasuk sebarang ketetapan baharu, langkah tambahan termasuk mewajibkan ujian Covid-19, mahu pun perubahan prosedur operasi standard (SOP) bagi menerima kemasukan pengembara terbabit.

Menurutnya, beliau sudah bertemu dengan Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim, hari ini bagi memberi taklimat berkaitan isu berkenaan.

“Insya-Allah esok ada mesyuarat Kabinet dan kita akan bentangkan semua fakta yang kita dapat termasuk kemungkinan-kemungkinan kepada Kabinet.

“Malah, kita harap ada satu keputusan terbaik yang akan mengimbangkan dari sudut sains dan data serta juga persepsi masyarakat,” katanya dalam sidang akhbar selepas mengadakan lawatan ke Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) dan klia2 di sini hari ini.

Lawatan itu bertujuan memantau kesiapsiagaan kedua-dua lapangan terbang itu khususnya dalam menerima kedatangan pelancong asing.

Katanya, sebarang keputusan perlu dibuat secara bersama termasuk melihat dari segi Rnaught (kadar kebolehjangkitan) atau tidak.

Dr. Zaliha berkata, beliau juga memaklumkan bahawa Pusat Kesiapsiagaan dan Tindak Cepat Krisis (CPRC) memantau dan meneliti data semasa di seluruh negara 24 jam sehari bagi memastikan semua keadaan selamat.

“Setakat taklimat yang diberikan kepada Perdana Menteri, kita akan kekalkan apa yang kita lakukan pada hari ini, tetapi jika esok rakan Kabinet ada pandangan lain, kemungkinannya kita akan tengok macam mana untuk keputusan terbaik,” katanya.

Pada masa sama, katanya, sebarang langkah tambahan juga perlu dibincang secara lebih komprehensif bersama kementerian dan agensi-agensi lain termasuk pemegang taruh.

Jelasnya lagi, beliau berpuas hati dengan tahap kesiapsiagaan di pintu masuk utama negara terutama di KLIA dan klia2 setakat ini.

Pada awal bulan lalu, China menamatkan dasar ‘sifar-Covid’ bagi membendung wabak berkenaan dengan membuka semula sempadan negara itu.

Namun, tindakan itu menyaksikan peningkatan kes dan kematian di China oleh subvarian Omicron, BA.5 yang lebih berbahaya.

Susulan itu, KKM menetapkan pengembara yang tiba dari luar negara termasuk China perlu melalui saringan demam di pintu masuk antarabangsa (PMA) manakala sampel air kumbahan pesawat dari China juga akan diambil. – UTUSAN

Ikuti kami di saluran media sosial : Facebook, Twitter, Instagram, Youtube, Telegram & TikTok

BERITA BERKAITAN