Bersatu Sabah akan distruktur semula - Utusan Malaysia

Bersatu Sabah akan distruktur semula

WAN SAIFUL Wan Jan (baju merah) ketika turun padang mendengar keluhan peniaga dan penduduk yang berdepan masalah habuk ekoran pergerakan kenderaan berat di Kampung Lubuk Meriam, Tasek Gelugor, Pulau Pinang hari ini.

TASEK GELUGOR: Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) Sabah akan disusun dan distruktur semula susulan tindakan wakil rakyatnya meninggalkan parti itu semalam.

Ketua Penerangan Bersatu, Datuk Wan Saiful Wan Jan berkata, operasi penstrukturan semula itu akan diketuai Timbalan Presidennya, Datuk Seri Ahmad Faizal Azumu bersama Naib Presiden Bersatu Sabah, Datuk Seri Dr. Ronald Kiandee.

“Saya rasa, ‘trend’ keluar masuk parti terutamanya selepas pilihan raya adalah perkara lumrah yang perlu dilalui mana-mana parti.

“Biarpun begitu, Bersatu Sabah tetap kekal dan di peringkat Majlis Pimpinan Tertinggi (MPT), kita ada perancangan dan ada tindakan yang mana Timbalan Presiden akan mengetuai usaha menyusun semula bahagian-bahagian yang akan diisi pimpinan atasan nanti.

“Saya yakin parti tidak akan terjejas apatah lagi kita pernah ada pengalaman seumpama ini apabila tokoh terbesar iaitu bekas Pengerusi Bersatu, Tun Dr. Mahathir Mohamad pernah keluar parti diikuti anaknya, Datuk Seri Mukhriz Mahathir dan Datuk Marzuki Yahya untuk membentuk parti Pejuang,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas kemungkinan parti Bersatu Sabah lumpuh apabila semua wakil rakyatnya keluar parti itu berkuat kuasa semalam.

Terdahulu, Wan Saiful turun padang mendengar keluhan peniaga dan penduduk yang berdepan masalah habuk ekoran pergerakan kenderaan berat di Kampung Lubuk Meriam, di sini hari ini.

Semalam, Ketua Menteri yang juga Ketua Badan Pimpinan Bersatu Sabah, Datuk Hajiji Noor berkata, keputusan untuk meninggalkan parti itu dibuat selepas mempertimbangkan landskap politik Malaysia ketika ini, terutama di Sabah.

Mengulas lanjut, Wan Saiful yang juga Ahli Parlimen Tasek Gelugor mendakwa, tindakan Hajiji itu didorong oleh kepentingan jawatan dan kuasa.

“Bagi saya, mereka yang menjual prinsip perjuangan parti semata-mata untuk mengekalkan atau mendapatkan kuasa selayaknya diletakkan dalam kategori sama seperti Presiden UMNO, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi.

“Di Sabah, tak ada sebarang masalah tetapi tiba-tiba mereka nak keluar.

“Saya kata kalau Hajiji nak keluar, tak apa, bawa sama beberapa orang pengikutnya dan kita akan susun balik parti,” katanya. – UTUSAN

Ikuti kami di saluran media sosial : Facebook, Twitter, Instagram, Youtube, Telegram & TikTok

BERITA BERKAITAN