fbpx

Selepas 20 hari, kebakaran tapak sampah Pulau Burung berjaya dipadamkan sepenuhnya

KEBAKARAN tapak pelupusan sampah Pulau Burung di Nibong Tebal, Pulau Pinang akhirnya berjaya dipadamkan sepenuhnya oleh JBPM hari ini iaitu selepas 20 hari operasi pemadaman dijalankan.

NIBONG TEBAL: Selepas 20 hari bertungkus-lumus memadamkan kebakaran di tapak pelupusan sampah Pulau Burung di sini, Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) akhirnya berjaya menamatkan operasi itu sepenuhnya hari ini.

Perkara itu dikongsikan Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Datuk Seri Reezal Merican Naina Merican menerusi laman sosial Facebooknya hari ini.

“Alhamdulillah misi memadam kebakaran di tapak pelupusan sampah Pulau Burung disempurnakan sepenuhnya.

“Terima kasih saya ucapkan kepada pasukan #WiraMerah Pulau Pinang serta pelbagai agensi persekutuan dan negeri dalam proses pemadaman kebakaran,” katanya yang juga Ahli Parlimen Kepala Batas menerusi catatan tersebut.

Difahamkan kejadian kebakaran sejak hampir tiga minggu lalu itu membabitkan kawasan seluas kira-kira 11.3 hektar daripada keseluruhan 16.2 hektar tapak pelupusan sampah tersebut.

Kejadian itu menyebabkan hampir 90 buah keluarga dengan kira-kira 400 penduduk yang tinggal berdekatan kawasan itu terpaksa dipindahkan selain 10 buah sekolah ditutup selama tiga hari.

Usaha memadamkan kebakaran itu yang dikesan pukul 5 petang 12 Januari lalu sebelum ini turut menggunakan kaedah ‘water bombing’ selama dua hari dengan bantuan dua buah helikopter Unit Udara JBPM Subang dan Pulau Pinang. – UTUSAN ONLINE

Ikuti kami di saluran media sosial : Facebook, Twitter, Instagram, Youtube, Telegram & TikTok

BERITA BERKAITAN

Menarik di Kosmo!