fbpx

Gerakan parti politik pertama terima pengiktirafan Sistem Pengurusan Anti Rasuah

DR. Dominic Lau Hoe Chai berucap pada Majlis Pelancaran Road Map 50 Tahun Gerakan di Menara PGRM, Cheras hari ini. -UTUSAN/AMIR KHALID
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

KUALA LUMPUR: Parti Gerakan Rakyat Malaysia (Gerakan) terima pengiktirafan sijil ISO37001 atau Sistem Pengurusan Anti Rasuah sekali gus menjadi parti politik pertama menerima pengiktirafan itu. 

Presidennya, Datuk Dr. Dominic Lau Hoe Chai berkata, pengiktirafan itu sekali gus menjadikan Gerakan sebuah parti pertama Malaysia, malah kemungkinan besar parti politik pertama di dunia. 

Beliau berkata, pengiktirafan itu juga merupakan antara sembilan teras utama hala tuju Gerakan iaitu sebagai rujukan utama parti bebas rasuah di persada antarabangsa. 

“Sebagai parti politik, pencegahan ke atas korupsi perlu diutamakan dan dijadikan sebagai asas dalam setiap langkah, barulah kita dapat membina sebuah institusi yang kukuh. 

“Asas sebuah pergerakan tidak sepatutnya dicampur adukkan dengan gejala negatif seperti rasuh, jika tidak, binasa pergerakan tersebut,” katanya dalam ucapan dasar Presiden  Gerakan, Persidangan Perwakilan Nasional Ke-50, hari ini.  

Persidangan Perwakilan Nasional Ke-50 itu diadakan di Dewan Wawasan Tun Dr. Lim Keng Yaik, Menara Gerakan, yang turut dihadiri Pengerusi Perikatan Nasional(PN), Tan Sri Muhyiddin Yassin, Ketua Penerangan PN, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali, Ketua Pemuda PN, Khairil Nizam Khirudin dan Ketua Wanita, Datuk Seri Rina Mohd. Harun.

Menurut Dominic Lau, sembilan teras yang digariskan itu sebagai hala tuju parti untuk tempoh 50 tahun akan datang. 

Katanya, antara teras utama itu adalah untuk mentrasnformasikan Pulau Pinang sebagai hab pendidikan berikutan negeri itu yang merupakan jatuh dan bangunnya parti itu. 

“Selain itu, teras mempuk bakat pemimpin muda yang berkaliber dan berintegriti, mendigitalisasikan sistem, menuju saksama dalam jawatankuasa pusat. 

“Teras itu juga merangkumi untuk menubuhkan universiti politik pertama di Malaysia, menubuhkan kelab Gerakan bukan sahaja di negara ini tetapi di persada dunia, mengimplementasikan sistem perancangan penggantian pemimpin yang teratur dan impian 2068,” jelasnya. 

Dalam pada itu, Pengerusi PN, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, penyertaan Gerakan adalah gabungan PN adalah satu pilihan yang tepat dalam menjadikan gabungan itu meliputi pelbagai kaum. 

“Sebagai Pengerusi PN, saya amat mengalu-alukan kedatangan Gerakan sebagai melengkapkan gabungan PN sebagai sebuah gabungan mewakili semua kaum di Malaysia. 

“Gerakan sudah ada sejarah yg panjang, penyertaan pelbagai kaum, maka tugas Gerakan adalah bersama kukuhkan PN dalam mengajukan gabungan ini kepada rakyat,” katanya. -UTUSAN ONLINE 

 

POPULAR

KOSMO! TERKINI