Fikir luar kotak, strategi pemulihan inovatif pasca pandemik  - Utusan Malaysia

Fikir luar kotak, strategi pemulihan inovatif pasca pandemik 

MUHYIDDIN YASSIN
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

PETALING JAYA: Pengerusi Majlis Pemulihan Negara (MPN), Tan Sri Muhyiddin Yassin mengajak negara anggota Forum Ekonomi Islam Dunia (WIEF) berfikir di luar kotak dan membangunkan strategi pemulihan inovatif bagi mengimbangi kesan buruk pandemik Covid-19 merangkumi semua sektor ekonomi dan sosial. 

Beliau berkata, walaupun terdapat tanda-tanda positif pemulihan ekonomi, kemelesetan ekonomi sudah memburukkan lagi jurang kemiskinan dan ketidaksamaan terutama di negara membangun dan negara anggota.

Bagaimanapun, katanya, kerjasama yang berkesan akan pergi jauh ke arah pertumbuhan inklusif dan mampan dalam dunia yang semakin pantas. 

“Penggemblengan sumber memainkan peranan yang sama penting dalam memastikan pembangunan  mampan untuk mencapai faedah sosioekonomi yang dihasratkan sejajar dengan Matlamat Pembangunan Lestari (SDG),” katanya ketika berucap di Meja Bulat WIEF, hari ini. 

Menurut Muhyiddin, negara anggota Islam  mesti berusaha  mewujudkan kelebihan daya saing dan memaksimumkan peluang yang banyak wujud untuk dunia Islam. 

Katanya, ekonomi Islam adalah sempadan ekonomi yang membolehkan negara anggota bergerak pantas ke hadapan bersama-sama terutamanya dalam landskap baharu pasca Covid. 

“Ekonomi halal global berkembang pesat sejak beberapa tahun, dengan bidang pertumbuhan penting seperti industri makanan halal, kewangan dan perbankan Islam, farmaseutikal, pelancongan serta pendidikan.

“Malaysia, misalnya, kekal sebagai pemain utama di bawah Penunjuk Ekonomi Islam Global (GIEI) sejak sedekad lalu didorong oleh ekosistem kewangan Islam yang kukuh dan inisiatif kreatif.

“Pengiktirafan global telah meletakkan negara saya, Malaysia, di landasan ke arah merealisasikan potensi penuhnya sebagai hab ekonomi dan kewangan Islam global di rantau ASEAN dan seterusnya,” katanya. 

Tambah bekas Perdana Menteri itu, selain menjadi perintis dalam industri halal, Malaysia terus menerajui sebagai salah satu penerbit sukuk terbesar di dunia menyumbang 32 peratus daripada terbitan Sukuk global pada 2020. 

Katanya, salah satu inisiatif Kerajaan Malaysia ialah pelancaran bon Sukuk Prihatin Islam bernilai RM500 juta semasa beliau menjadi Perdana Menteri, Ogos tahun lepas.

“Sebagai sebahagian daripada Aktiviti Pertumbuhan Ekonomi Utama (KEGA), sektor ekonomi Islam akan terus berkembang di Malaysia, melalui sokongan kerajaan dan peranan agensi seperti Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) dan Perbadanan Ekonomi Digital Malaysia (MDEC).

“Dalam bergerak dengan era digital, penyertaan usahawan Bumiputera Malaysia dan peniaga kecil dan sederhana (PKS) dalam bidang ekonomi digital akan membawa kepada lebih banyak penemuan serta penembusan pasaran halal baik di dalam, luar negara dan dalam talian.

“Pemerkasaan ekonomi ummah adalah penting memastikan pengagihan yang adil dan saksama merentasi semua kumpulan sasaran untuk memacu Malaysia ke arah menjadi sebuah negara yang makmur dan inklusif selaras dengan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030,” ujarnya. 

Selain itu, beliau berkata, selaras dengan Pelan Tindakan Ekonomi Digital Malaysia (MyDigital), peranan sains dan pendigitalan yang semakin berkembang telah menyerlahkan kepentingan untuk menerima transformasi digital merentasi pelbagai sektor. 

“Sebagai contoh, kilang pintar dalam sektor pembuatan sambil meningkatkan keupayaan firma domestik untuk meningkatkan produk yang kompleks dan canggih dengan kos yang minimum.

“Keperluan untuk bergerak melangkaui rangka kerja tradisional dan kebijaksanaan konvensional di tengah-tengah cabaran, meneroka pendekatan inovatif dan memupuk idea baharu akan memupuk perubahan positif di dunia Islam dan seterusnya.

“Kita mesti menerima perubahan yang mengganggu sebagai pemangkin pertumbuhan untuk menjadi bukti masa depan sebagai tindak balas kepada landskap perniagaan dan ekonomi yang sentiasa berubah. 

“Anjakan paradigma mesti dibuat dengan memanfaatkan peluang pasaran dengan inovasi baharu, memperbaharui model perniagaan dan teknologi yang mengganggu sebagai pengubah permainan yang berpotensi untuk mempercepat pertumbuhan daripada semua sektor,” katanya. 

Beliau menambah, kekuatan modal insan mesti dioptimumkan dengan mengutamakan peningkatan kemahiran dalam tenaga kerja khususnya dalam bidang pertumbuhan bernilai tinggi seperti teknologi, perkhidmatan kewangan dan tenaga. 

“Kita mesti memperkasa golongan muda untuk merintis sempadan baharu yang menarik ini ketika umat Islam dan rakyat Malaysia memasuki Metaverse.

“Di samping itu, inisiatif dari bawah ke atas melalui pemerkasaan komuniti contohnya PKS harus sentiasa diberi peluang untuk menyesuaikan diri dan berkembang untuk membezakan perniagaan mereka. 

“Memperkasa peranan Syarikat Berkaitan Kerajaan (GLC) sebagai barisan hadapan dalam integrasi serantau, sementara itu, akan meningkatkan tumpuan dan mandat untuk memacu pertumbuhan dan pembangunan ekonomi,” jelasnya. – UTUSAN ONLINE 

 

BERITA BERKAITAN

Teruskan membaca

Nikmati akses tanpa had serendah RM9.90 sebulan

Sudah melanggan? Log Masuk untuk membaca berita sepenuhnya.