fbpx

Nafas kerjasama dengan syarikat China tanam durian Musang King

ZAMRI Yaakob (tengah) menyaksikan Abdul Razak Khasbullah (kiri) menyampaikan zakat  perniagaan kepada wakil Lembaga Zakat Selangor (LZS) selepas merasmikan Mesyuarat Agung Tahunan PPK Kuala Langat di Amverton, Pulau Carey, Selangor, hari ini. - FOTO/ABDUL RAZAK IDRIS

KUALA LANGAT: Pertubuhan Peladang Kebangsaan (Nafas) akan bekerjasama dengan syarikat dari China untuk menanam durian Musang King di atas tanah seluas 4,046 hektar.

Menurut Pengerusi Nafas, Datuk Zamri Yaakob, bagi menjayakan usaha tersebut pihaknya akan membeli tanah seluas 8,498.4 hektar milik sebuah syarikat di Pahang.

“Selain durian Musang King kita juga akan menanam nangka madu dengan kerjasama syarikat dari China tersebut.

“Kerjasama tersebut akan dimuktamad menerusi Majlis menandatangani Memorandum Persefahaman (MoU) 25 November ini dengan disaksikan oleh Perdana Menteri,” katanya.

Beliau berkata demikian selepas merasmikan Mesyuarat Agung Tahunan Persatuan Peladang Kawasan (PPK)Kuala Langat hari ini yang turut dihadiri Pengerusi PPK Kuala Langat, Dr. Abdul Razak Khasbullah.

Beliau menambah, durian Musang King dan nangka madu tersebut akan dipasarkan ke negara Arab dalam masa tiga hingga empat tahun selepas proses penanaman.

Mengulas mengenai perancangannya sebagai Pengerusi baharu Nafas, Zamri memberitahu akan mencadangkan subjek Sains Pertanian diajar semula di sekolah dari peringkat rendah hingga menengah kerana bidang tersebut menjanjikan masa depan yang cerah.

“Hari ini kita lihat majoriti peladang terdiri daripada golongan tua dan kita bimbang tiada generasi muda yang mewarisi bidang pertanian.

“Dahulu kita ada subjek Sains Pertanian yang menjadi panduan untuk para pelajar yang menceburi bidang tani. Saya berharap bidang yang boleh menjana ekonomi ini diperkasakan di peringkat sekolah,” katanya.

Beliau berkata, golongan muda boleh menggunakan teknologi tinggi seperti fertigasi, hidroponik dan satelit untuk membantu mereka mengusahakan tanaman makanan. – UTUSAN ONLINE

Ikuti kami di saluran media sosial : Facebook, Twitter, Instagram, Youtube, Telegram & TikTok

BERITA BERKAITAN