Siasatan kes Ebit Lew: Polis sudah rekod keterangan mangsa - Utusan Malaysia

Siasatan kes Ebit Lew: Polis sudah rekod keterangan mangsa

EBIT LEW didakwa hari ini?.
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

PETALING JAYA: Polis sudah mengambil keterangan mangsa yang dikaitkan dengan siasatan kes melibatkan pendakwah popular Ustaz Ebit Lew.

Bagaimanapun, Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah (JSJ) Bukit Aman, Datuk Seri Abd. Jalil Hassan enggan mendedahkan siapa mangsa dan berapa ramai saksi yang sudah tampil membantu siasatan.

Menurut beliau, siasatan berhubung perkara itu masih diteruskan dengan polis masih menunggu saksi-saksi lain tampil membantu siasatan.

“Masih belum ada perkembangan terbaru lagi, orang ramai ada maklumat boleh tampil,” kata beliau ringkas ketika dihubungi di sini hari ini.

Terdahulu, siasatan terhadap pendakwah terkenal, Ebit Lew dilakukan selepas polis menerima laporan daripada beberapa individu yang mendakwa pendakwah itu melakukan gangguan seksual.

Bertindak atas laporan itu polis membuka kertas siasatan mengikut Seksyen 509 Kanun Keseksaan, Seksyen 14 Akta Kesalahan-Kesalahan Kecil 1955 serta Seksyen 23 Akta Komunikasi dan Multimedia 1998.

Pada 19 Ogos lalu, Ebit, 37, dipanggil polis untuk dirakam keterangan berhubung penyebaran video gangguan seksual yang dikaitkan dengan Ebit.

Bagaimanapun, Ebit ketika ditemui media sebaik selesai memberi keterangan mendakwa dakwaan tersebut berunsur fitnah kejam ke atas dirinya.

Tidak mahu terlepas? Ikuti kami di

 

BERITA BERKAITAN

Teruskan membaca

Nikmati akses tanpa had serendah RM9.90 sebulan

Sudah melanggan? Log Masuk untuk membaca berita sepenuhnya