fbpx

Ku Li mohon ubah kerusi, duduk di blok bebas

TENGKU RAZALEIGH HAMZAH

KUALA LUMPUR: Ahli Parlimen Gua Musang, Tengku Razaleigh Hamzah memohon untuk menukar tempat duduk dalam Dewan Rakyat ke blok bebas.

Perkara itu dinyatakan dalam surat rasmi yang dihantar kepada Speaker Dewan rakyat, Datuk Azhar Azizan Harun bertarikh 26 Julai 2021.

“Dengan hormatnya suka saya memaklumkan bahawa saya tidak ingin terus berada di kerusi yang telah disediakan untuk saya dalam Dewan Rakyat bersama-sama dengan lain-lain anggota Dewan Rakyat yang ditempatkan dalam kumpulan seolah-olah menjadi penyokong kerajaan yang ada.

“Dengan makluman ini saya mohon mendapat persetujuan dan kerjasama Tuan Yang Dipertua memindahkan tempat duduk saya ke suatu kerusi dalam Dewan Rakyat berhampiran dengan kumpulan (block) Bebas yang tidak menyokong kerajaan sekarang ini.

“Dari awal lagi saya tidak pernah menyokong atau bersama-sama dengan kerajaan yang ditubuh yang mengguna nama kerajaan ‘Perikatan Nasional’,” katanya dalam surat tersebut.

Tambah Tengku Razaleigh atau Ku Li, beliau bagaimanapun tidak mengetahui sama ada ahli Parlimen lain ada membuat keputusan yang sama dengannya untuk mengubah kedudukan dalam Dewan Rakyat.

Namun ketetapan itu jelas Ku Li, ia adalah bersandarkan dengan semangat perjuangan UMNO untuk tidak menyokong kerajaan hari ini.

“Saya belum mengetahui sama ada anggota-anggota Dewan Rakyat yang lain daripada parti saya telah berurusan dengan Tuan Yang Dipertua mengenai tempat duduk mereka dalam Dewan Rakyat. Walau apa pun yang dilakukan oleh mereka ini, saya dengan suka hati mohon berpindah ke tempat lain yang sewajarnya, bersesuaian dengan semangat perjuangan Barisan Nasional, UMNO terutama sekali pengundi saya, ahli-ahli UMNO dan rakyat Malaysia supaya sedikit pun tidak boleh dianggap sebagai penyokong kerajaan gagal ini,” katanya.

Ikuti kami di saluran media sosial : Facebook, Twitter, Instagram, Youtube, Telegram & TikTok

BERITA BERKAITAN

Menarik di Kosmo!