fbpx

Tentera Israel tembak wanita berusia 60 tahun

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

BAITULMAQDIS: Tentera Israel telah menembak seorang wanita Palestin berusia 60 tahun kerana mendakwa mangsa menikam seorang penduduk di Tepi Barat yang diduduki Israel,

Kejadian itu berlaku pada hari Ahad di Persimpangan Gush Etzion, persimpangan utama yang terletak di blok penempatan di selatan Bethlehem.

Seorang penyerang yang bersenjatakan pisau berusaha menikam anggota Pasukan Pertahanan Israel (IDF), dakwa jurucakap tentera Israel dalam satu kenyataan, sambil menambahkan “seorang askar tempur IDF melepaskan tembakan ke arah penyerang.”

Laman berita Ynet Israel melaporkan bahawa wanita itu, yang berada dalam keadaan kritikal, telah dibawa ke sebuah hospital. Tidak ada kecederaan di kalangan tentera yang dilaporkan.

Tentera mengeluarkan foto pisau dapur, yang dikenal pasti sebagai senjata yang digunakan dalam kejadian itu.

Rakaman video yang muncul di media sosial menunjukkan wanita itu memegang objek di tangannya dan perlahan-lahan berjalan ke arah tentera.

Tentera itu menembak dua kali di udara sebelum menembaknya.

Kejadian itu berlaku di tengah-tengah ketegangan antara Israel dan Palestin atas sekatan yang dikenakan oleh Israel ketika bulan Ramadan, yang mencetuskan keganasan di Baitulmaqdis Timur, Tebing Barat dan Gaza.

×
×