Kesilapan itu membuatkan Rayzam Shah hilang fokus sekali gus hanya mampu menduduki tempat keenam dengan catatan masa 14.03s pada aksi di Carrara Sports and Leisure Centre, hari ini.

Atlet berasal daripada Sabah itu ternyata kecewa dengan masa yang direkodkannya itu apabila tidak mampu memperbaharui rekod peribadi terbaiknya yang juga rekod kebangsaan iaitu 13.67s.

"Permulaan larian tadi agak bagus di mana saya berada pada memontum yang tepat namun selepas pagar ketiga, ada pelanggaran tangan dengan pelari England yang menyebabkan badan saya sedikit berpusing, fokus saya hilang.

"Tidak dinafikan saya agak kecewa dengan prestasi saya hari ini tapi masa sudah tidak boleh diundur, saya kena terima kenyataan," katanya selepas tamat larian.

Keseluruhannya, Rayzam Shah berada di kedudukan ke-12 yang tidak melayakkannya untuk ke final apabila hanya tiga terbaik dari setiap pusingan kelayakan dan dua terpantas keseluruhan akan ke pusingan seterusnya.

Juara Asia Tenggara itu mengakui beliau tidak meletakkan sasaran pada temasya ini dan fokus utamanya adalah untuk melayakkan diri dan beraksi di Sukan Asia Indonesia.

Katanya, beliau juga tidak menyertai kejohanan luar negara yang mencukupi untuk menimba pengalaman serta membina keyakinan dan mengetahui tahap sebenar prestasinya.

"Ini merupakan kejohanan kedua bagi tahun ini, jadi penyertaan di kejohanan agak kurang. Tapi lepas Komanwel saya akan ke Jerman. Masih ada enam atau tujuh kejohanan yang akan saya sertai," katanya. - BERNAMA