Ketuanya, Datuk Shaiful Hazizy Zainol Abidin berkata, cadangan itu dibuat atas dasar menjaga nama baik parti yang sering dijadikan kambing hitam oleh pihak berkepentingan yang menjadikan bola sepak sebagai medan mencetuskan amarah serta meraih simpati politik.

Katanya, tindakan para penyokong yang 'mengeboo' Ahmad Bashah di Stadium Shah Alam pada perlawanan akhir Piala Malaysia kelmarin adalah sesuatu yang tidak boleh diterima dan sangat mengecewakan ketika beliau telah melakukan pelbagai pengorbanan antaranya mencari dana berjumlah RM54 juta dalam tempoh dua tahun untuk pengurusan pasukan dan kebajikan pemain.

"Bukan itu saja, malah beliau merupakan individu yang bertanggungjawab mempertahankan harga tiket di Stadium Darul Aman pada kadar terendah berbanding di tempat-tempat lain untuk penyokong.

"Tetapi pengorbanan dan jasa beliau tidak langsung dikenang dan dihargai sehingga mereka memalukannya di stadium tempoh hari. Justeru kami percaya, adalah lebih baik beliau serta seluruh kepemimpinan UMNO Kedah termasuk mana-mana exco yang menyandang jawatan lain seperti Setiausaha Kehormat serta Bendahari KFA melepaskan jawatan," katanya.

Beliau berkata demikian dalam sidang akhbar yang turut dihadiri kesemua 15 Ketua Pemuda UMNO Bahagian negeri di Hotel TH di sini, hari ini.

Mengulas lanjut katanya, kepemimpinan Pemuda UMNO negeri juga menuntut supaya Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) menyiasat mengenai kewujudan kain rentang gergasi tertulis perkataan 'haters' yang dibentangkan para penyokong JDT sewaktu lagu rasmi negeri Kedah, Allah Selamat Sultan dimainkan di Stadium Shah Alam kelmarin.

"Benar, perkataan haters itu boleh ditujukan kepada sesiapa saja tetapi kami mempersoalkan mengapa mereka membentangkan kain rentang gergasi itu ketika lagu negeri dimainkan. Tindakan itu jelas menunjukkan niat tidak baik dan secara tidak langsung tidak menghormati keberangkatan Sultan Kedah, Sultan Sallehuddin Sultan Badlishah di pentas utama.

"Kami hairan bagaimana kain rentang berbentuk provokasi sebesar itu boleh melepasi kawalan keselamatan sedangkan terdapat undang-undang yang menghalang kain-kain rentang berbentuk provokasi daripada dibawa ke dalam stadium. Adakah terdapat keistimewaan atau ada pihak takut dengan individu tertentu hingga mereka boleh membawa kain rentang sebesar itu masuk ke stadium?" soalnya.-UTUSAN ONLINE