Pendek kata, setiap pasukan perlu bersedia mendapatkan sumber kewangan bagi membentuk pasukan mantap untuk mengharungi musim pertandingan yang panjang.

Itu antara dilema beberapa pasukan bola sepak negeri yang bersaing dalam kancah Liga Malaysia kebelakangan ini. Masalah lambat bayar gaji sehingga tertunggak memaksa pemain ‘angkat kaki’ selain terpaksa mengadu kepada pihak tertentu untuk pembelaan atau akhirnya menanggung sendiri penderitaan itu.

Malah ada kes seorang pemain dari Pantai Timur mengadu bukan sahaja tidak menerima gaji bahkan tidak dapat hadiah kemenangan yang sepatutnya dikongsi sama. Tentunya hal sebegini tidak seronok di dengar.

Bergantung kepada kebijaksanaan pengurusan persatuan negeri, sumber kewangan bia­sanya diperoleh menerusi hasil kutipan tiket, penajaan, peruntukan kerajaan negeri (sesuai dengan kedudukan Menteri Besar atau Ketua Menteri sebagai presiden persatuan negeri), hadiah kemenangan atau geran tahunan Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM). Kalau bernasib baik ada individu tertentu tampil ‘melabur’.

Setiap pasukan perlu beraksi dengan baik untuk menambat penyokong ke stadium dan mendapat pulangan hasil kutipan jualan tiket. Mahu atau tidak, mereka perlu mendapatkan khid­mat pemain terbaik. Pemain yang bagus atau paling tidak mampu menjadi crowd-puller.

Misalnya pemain di penghujung usia yang mempunyai nama besar di zaman kehebatan mereka di Eropah atau Afrika. Pada 1995, misalnya kelab Pelita Jaya di Indonesia pernah menggunakan khidmat bintang Piala Dunia dari Cameroon, Roger Milla yang ternyata berjaya menghiburkan dan menjadi crowd-puller meskipun usianya ketika itu sudah mencecah 40 tahun.

Selangor juga pernah mendapat khidmat bekas penjaga gol Piala Dunia dari Republik Czech, Karel Stromsik yang berusia lewat 30-an dan menjadi tarikan penonton ke stadium. Ini sebagai contoh sahaja. Carilah, jangan bayar mahal-mahal! Mungkin boleh contohi negara China, yang kini galak merekrut pemain tua dari Brazil.

Pada masa yang sama, pihak pengurusan juga mampu melebarkan jaringan kewangan mereka menerusi aspek pemasaran seperti penjualan merchandise secara terkawal atau hanya yang asli (original).

Kita faham jika pasukan yang kekurangan sumber kewangan menghadapi kesukaran kerana mereka perlukan pemain terbaik untuk beraksi cemerlang dan terpaksa membayar harga yang tinggi untuk mendapatkan pemain terbaik.

Yang peliknya, mereka ini mendapat geran tahunan daripada FAM setiap tahun. Geran berkenaan bertujuan untuk pembangunan belia. Mana hasilnya atau apakah peruntukan itu disalahguna? Mungkin juga FAM boleh melakukan audit secara berkala dengan meminta laporan daripada setiap persatuan negeri tentang apa yang mereka lakukan dengan peruntukan tersebut.

Kepada persatuan negeri yang kurang berduit, berbelanjalah ikut kemampuan. Jangan menjanjikan ‘bulan dan bintang’ kepada pemain dengan bayaran melebihi kemampuan sehingga akhirnya menjerat diri sendiri.

Mungkin meletakkan harga patut mengikut gred tetapi di­sertai dengan ‘bonus’ jika mencapai sasaran menjadi juara agar pemain tidak membandingkan gaji mereka dengan rakan-rakan yang beraksi dalam pasukan-pasukan elit.

Persatuan negeri juga dituntut bersikap jujur dalam soal bayaran selain menjaga kebajikan pemain bukan setakat menuntut persembahan terbaik bahkan memberi peluang kepada pemain untuk mendapat pendedahan di peringkat yang lebih tinggi.

Soal pemain bergaji besar tidak sepatutnya dijadikan isu. Yang menjadi persoalan adalah kemampuan kelab atau pasukan yang menjadi paymaster.