Bekas pemain Kelantan era 90-an, Anizan Daud, berkata, perkara itu perlu dilakukan oleh Kafa khususnya ketua jurulatih Yusri Che Lah supaya pe­milihan pemain import ti­dak seperti yang dimiliki oleh pa­sukan pada musim ini yang boleh merugikan persatuan itu.

“Kafa dan Yusri Che Lah perlu belajar dari kesilapan musim ini apabila mahu mengambil pemain import, contohnya musim ini hampir 5 sehingga 7 pemain import yang diambil oleh Kafa secara bertukar ganti akibat tiada kualiti dan kecede­raan.

“Jangan beli pemain import hanya melihat kepada video atau hanya mendapatkan mak­­lumat melalui ejen-ejen pe­­main import yang bakal di­­ambil untuk menyarungi jersi The Red Warriors (TRW), habiskan duit sedikit untuk tengok dengan ma­ta sendiri,” katanya di sini, hari ini.

Pada saingan Liga-M musim depan Yusri Che Lah diberikan tanggungjawab sepenuhnya oleh Kafa bagi memilih pema­in import dan tempatan bagi memperkuatkan Kelantan.

Anizan berkata Kafa juga tidak cuma memberikan tanggujawab kepada Yusri Che Lah diatas kertas sebaliknya kuasa untuk memilih pemain dilakukan oleh pihak lain.

“Berikan kuasa penuh kepada dia (Yusri Che Lah) untuk memilih dan kenalpasti pe­main untuk diadukan bersama perancangan dan kemahiran dimilikinya , jauhi sikap 'tangan ghaib' dalam aspek ini sekiranya tidak mahu rugi ketika mendapatkan pemain import.

“Budaya itu (tangan ghaib) yang selalu menghancurkan bola sepak kerana pihak tersebut bukan mahu menyediakan perkhidmatan pemain yang berkualiti namun lebih kepada mengambil keuntungan,” katanya.

Katanya pemilihan pemain yang berkualiti penting berikutan Kafa mempunyai misi untuk kembali beraksi pada saingan Liga Super pada tahun 2020 setelah terpaksa beraksi pada saingan Liga Premier musim depan.

“Pilih pemain yang ada kemampuan untuk membantu pasukan, lihat secara terperinci pemain yang bakal diambil, pastikan mereka tidak berada dalam kecederaan dan pastikan pasukan Kelantan bukan tempat mereka untuk singgah bagi memulihkan kecederaan,” katanya. – BERNAMA