V. SUNDRAMOORTHY

Bekas pengendali Negeri Sembilan itu berkata, keputusan sepatutnya tidak begitu teruk, bagaimanapun, selepas anak-anak buah Guus Hiddink berjaya membunuh permainan apabila mereka mendahului 3-0 sebelum rehat.

“Kami berjumpa dengan lawan yang kuat. Mereka juga mempunyai kelebihan dari segi saiz fizikal di mana kita boleh nampak pemain China tinggi dan semestinya hantaran lintang mereka menjadi bahaya untuk kami.

“Keputusan sepatutnya menjadi lebih baik, tetapi, kami dibolosi menerusi jaringan penalti berpunca daripada kesilapan yang tidak sepatutnya.

“Apabila lawan memperoleh gol ketiga sebelum rehat, ia telah membunuh semangat pemain dan mereka perlu mengambil pengajaran daripada perlawanan ini,” katanya kepada pemberita selepas perlawanan di sini, hari ini.

Walaupun, menang dengan jumlah jaringan yang besar, namun, China terpaksa menanti hingga minit ke-29 untuk menembusi gawang Laos hasil sepakan penalti Yang Liyu dan pada minit ke-42 Shan Huanhuan menggandakan jaringan sebelum Liyu meledak gol kedua peribadinya ketika permainan memasuki minit tambahan.

China mengukuhkan kedudukan hasil jaringan pemain gantian Lin Liang Ming pada minit ke-90 sebelum Cao Yong Jing menambah derita Laos pada waktu tambahan babak kedua.

Laos akan bertemu Malaysia di venue yang sama, Ahad ini. - UTUSAN ONLINE