Woods berpisah dengan Nike

Woods berpisah dengan Nike

TIGER Woods akhirnya menamatkan kerjasama dengan Nike. - AFP
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

LOS ANGELES: Bekas pemain nombor satu dunia, Tiger Woods menamatkan kontrak bersama Nike selepas lebih daripada 27 tahun bersama dalam dunia sukan itu.

Juara golf utama 15 kali itu telah menggunakan produk dan peralatan jenama itu sejak dia menjadi profesional pada 1996.

Woods mengucapkan terima kasih kepada pengasas Nike, Phil Knight kerana semangat dan visi yang membawa jenama itu kerjasama antara Nike Golf dan Woods.

“Lebih daripada 27 tahun yang lalu, saya bernasib baik untuk memulakan perkongsian dengan salah satu jenama paling ikonik di dunia.

“Hari-hari sejak itu dipenuhi dengan begitu banyak momen dan kenangan yang hebat, jika saya mula menamakannya, saya boleh terus selama-lamanya,” tulis Woods

Terdahulu, Woods, kini 48, telah menandatangani kontrak lima tahun pertamanya, bernilai 40 juta dollar (RM185,7 juta) dengan Nike pada tahun 1996 dan memperbaharuinya berulang kali dalam salah satu perjanjian sokongan

Perjanjian terakhirnya ialah perjanjian 10 tahun pada 2013 bernilai 200 juta dollar (RM 928.7 juta) yang dilaporkan dan ia paling menguntungkan dalam sejarah sukan.

Dalam pada itu, Nike di laman sosialnya menunjukkan gambar Woods dengan memancarkan tanda dagangnya dan bahagian bersama-sama dengan perkataan: “Ia adalah satu pusingan mencabar, Tiger.

“Sepanjang perkongsian kami, kami telah menyaksikan bersama seluruh dunia, bagaimana Woods bukan sahaja mentakrifkan semula sukan golf tetapi memecahkan halangan untuk semua sukan,” kata Nike dalam satu kenyataan.

“Kami menyaksikan dia mencipta rekod, mencabar pemikiran konvensional dan memberi inspirasi kepada generasi orang di seluruh dunia. Kami bersyukur kerana menjadi sebahagian daripadanya. Kami mendoakan yang terbaik untuknya pada masa hadapan,” katanya. – AGENSI/UTUSAN

Tidak mahu terlepas? Ikuti kami di

 

BERITA BERKAITAN

Teruskan membaca

Nikmati akses tanpa had serendah RM9.90 sebulan

Sudah melanggan? Log Masuk untuk membaca berita sepenuhnya