Aaron-Wooi Yik mara ke final Terbuka China

Aaron-Wooi Yik mara ke final Terbuka China

AARON CHIA-SOH WOOI YIK
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

PETALING JAYA: Beregu lelaki utama negara, Aaron Chia-Soh Wooi Yik berjaya menebus maruah mereka yang tercalar setelah menumbangkan juara dunia, Kang Min Hyuk-Seo Seung Jae pada separuh akhir Kejohanan Badminton Terbuka China di Pusat Sukan Olimpik Changzhou, China, hari ini.

Diletakkan sebagai pilihan keempat, Aaron-Wooi Yik membenam pasangan Korea Selatan itu menerusi kemenangan straight set 21-18, 21-17.

Bulan lalu, anak buah Rexy Mainaky tersebut dikecewakan Min Hyuk-Seung Jae apabila hajat mereka mempertahankan gelaran dunia disekat lawan mereka itu pada separuh akhir Kejohanan Dunia di Denmark.

Dalam perlawanan akhir, esok, Aaron-Wooi Yik bakal menghitung pertemuan dengan beregu tuan rumah, Liang Wei Keng-Wang Chang yang merupakan pilihan ketiga kejohanan.

Wei Keng-Wang Chang menundukkan pilihan kelima dari Jepun, Takuro Hoki-Yugo Kobayashi 21-16, 20-22, 22-20 dalam satu lagi separuh akhir.
Berdasarkan rekod pertemuan, kelebihan psikologi berpihak kepada beregu China tersebut yang pernah mencatat empat kemenangan berbanding satu kejayaan yang dilakar pasangan Malaysia sebelum ini.

Aaron-Wooi Yik juga merupakan wakil tunggal Malaysia dalam perlawanan akhir itu, selepas dua beregu campuran, Tan Kian Meng-Lai Pei Jing dan Chen Tang Jie-Toh Ee Wei tunduk kepada lawan masing-masing pada pertemuan yang berlangsung lebih awal.

Beregu lelaki Malaysia sudah cukup lama tidak pernah merangkul gelaran pada Terbuka China dengan kali terakhir pasangan negara berbuat demikian ialah menerusi Datuk Razif Sidek dan Datuk Seri Jalani yang dilakukan mereka pada 1989. – UTUSAN ONLINE

Ikuti kami di saluran media sosial : Facebook, X (Twitter), Instagram, Youtube, Telegram, TikTok & WhatsApp Channel

BERITA BERKAITAN