fbpx

UEFA mahu sekat manipulasi Chelsea ketika borong pemain

Mykhailo Mudryk antara pembelian mega yang dilakukan Chelsea bulan ini.

LONDON: Badan bola sepak Eropah, UEFA dilaporkan akan menutup ‘kelompongan’ yang telah dimanipulasi oleh Chelsea untuk membeli ramai pemain pada Januari.

Salah satu cara, Blues memanipulasi kelopongan adalah memberikan kontrak jangka panjang kepada pemain atas alasan mahu melunaskan bayaran secara ansuran.

Bintang baharu mereka, Mykhailo Mudryk diberi kontrak lapan tahun selepas Blues bersetuju membayar 88 juta pound (RM467.61 juta) kepada Shakhtar Donetsk.

Dalam tempoh lapan tahun itu, Chelsea membayar lebih sedikit daripada 10 juta pound (RM53.14 juta) semusim, sekali gus mengelak melanggar had Peraturan Kewangan Bersih.

Selain Mudryk, mereka juga membeli David Datro Fofana, Andrey Santos, Benoit Badia­shile dan Noni Madueke secara tetap, manakala Joao Felix di­pinjam daripada Atletico Madrid.

Chelsea masih berusaha mendapatkan bintang Piala Dunia Argentina, Enzo Fernandez yang mempunyai klausa pelepasan 120 juta euro (RM559.71 juta) daripada Benfica.

Pemilik Chelsea, Todd Boeh­ly terdesak membantu pengurus pasukan, Graham Potter keluar dari permulaan buruk yang menyaksikan Blues kini menghuni tangga ke-10 Liga Perdana Inggeris. – AGENSI

Ikuti kami di saluran media sosial : Facebook, Twitter, Instagram, Youtube, Telegram & TikTok

BERITA BERKAITAN