fbpx

Manchester United lapor kerugian bersih 115.5 juta pound

manchester united
Manchester United mengumumkan pada Khamis kerugian bersih sebanyak 115.5 juta pound untuk musim 2021/22. - AFP

LONDON: Manchester United mengumumkan pada Khamis kerugian bersih 115.5 juta pound untuk musim 2021/22 walaupun pendapatan kelab itu meningkat sebanyak 18 peratus kepada 583 juta pound.

Angka yang dikeluarkan bagi suku akhir tahun kewangan juara Inggeris 20 kali itu, yang berakhir pada Jun, menunjukkan kerugian meningkat sebanyak 23 juta pound pada tahun sebelumnya.

Hutang bersih kelab itu pula meningkat daripada 419.5 juta pound pada 2021 kepada 514.9 juta pound tahun ini, peningkatan lebih daripada 22 peratus.

Man United mengaitkan kenaikan itu terutamanya disebabkan kerugian pertukaran asing yang belum direalisasi akibat terjemahan semula pinjaman dalam dolar AS.

“Keputusan kewangan kami untuk fiskal 2022 mencerminkan pemulihan daripada wabak Covid-19, pulangan penuh peminat dan perkongsian komersial baharu diimbangi oleh peningkatan pelaburan dalam skuad permainan,” kata ketua pegawai kewangan Cliff Baty.

“Keputusan kewangan kami telah terjejas teruk oleh ketiadaan lawatan musim panas pada Julai 2021 dan kos utiliti yang meningkat, serta kesan kelemahan mata wang pound sterling pada kos kewangan bukan tunai kami.”

United menamatkan Liga Perdana musim 2021/22 di tempat keenam dengan jumlah mata terendah sejak Liga Perdana menggantikan Divisyen Pertama England pada 1992.

Kegagalan untuk layak ke Liga Juara-Juara juga akan menjejaskan kewangan masa depan United.

Mereka sebaliknya bersaing dalam Liga Europa yang kurang menguntungkan semasa pengurus baharu Erik ten Hag mengambil alih.

Man United menamatkan saingan 13 mata di belakang tempat keempat dan 35 di belakang juara Liga Perdana, Manchester City ketika penantian mereka untuk trofi utama pertama sejak 2017 berterusan.

Mereka kini berada di tangga kelima, enam mata di belakang pendahulu awal musim Arsenal tetapi hanya bermain enam perlawanan berbanding tujuh perlawanan The Gunners. – AFP

Ikuti kami di saluran media sosial : Facebook, Twitter, Instagram, Youtube, Telegram & TikTok

BERITA BERKAITAN