Pasukan wanita Malaysia kuasai kelayakan Siri Wanita UniPin

Pasukan wanita Malaysia kuasai lapan tempat kelayakan Siri Wanita UniPin MY/SG 2022

unipin
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

PETALING JAYA:  UniPin memberi lebih banyak peluang kepada pemain wanita Malaysia untuk mendapat kejayaan di rantau Asia Tenggara, khususnya melalui pertandingan Unipin Ladies Series MYSG.

Setelah meningkatkan hadiah kepada RM7,500 musim ini, UniPin baru-baru ini menamatkan pusingan kelayakannya dengan penyertaan menakjubkan iaitu 19 pasukan wanita dari Malaysia dan Singapura.

Mendominasi lapan tempat teratas untuk mara ke playoff ialah lima pasukan Malaysia – Rose Ophelia, pemenang tempat kedua dari kejohanan sebelumnya, HomeGirls, Red Roses, Madness Aubrey dan Revolta Siren dengan tiga pasukan dari Singapura, Forsaken Odyssey, Reborn dan GGFE SG.

Setiap pasukan terdiri daripada lima pemain dan enam pasukan teratas dari fasa musim biasa kemudiannya akan mara ke peringkat akhir kalah mati.

Menurut Luna, seorang pemain Malaysia, perkembangan wanita dalam sukan itu menakjubkan kerana lebih ramai golongan itu berminat untuk menyertainya.

“Kami mempunyai beberapa pemain wanita yang cemerlang di Malaysia dan kami sepatutnya layak untuk mendapat tempat dalam arena sukan untuk mempamerkan potensi sebenar kami.

“Sama seperti sukan lain, permainan esports boleh menjadi kerjaya yang berdaya maju untuk seseorang selagi mereka mempunyai cita-cita dan konsisten dengan tujuan menjadikannya berjaya,” katanya.

Esports katanya, telah berkembang menjadi  industri global yang menjana pendapatan. Penonton yang semakin meningkat, perhatian media dan bilangan pelabur memacu industri ke hadapan, bersama-sama dengan teknologi yang meluas dan trend pengalaman oleh milenium di seluruh dunia.

Naib Presiden Kanan Komuniti UniPin, Deborah Imanuella pula berkata, ini adalah pertandingan wanita kedua dan mereka gembira melihat begitu banyak pasukan Malaysia mendominasi dalam pusingan kelayakan.

“Siri Wanita UniPin mencipta platform untuk pemain wanita meraikan daya saingan sukan, serta membina keyakinan mereka dalam suasana persaingan.

“Dengan menyediakan platform untuk pemain wanita di mana mereka berasa selesa untuk bersaing, kami percaya akan menggalakkan mereka untuk beraksi lebih baik di medan pertempuran yang lebih besar di mana pemenang setiap negara boleh mewakili negara mereka untuk Kejohanan Serantau di UniPin SEACA tahunan,” komennya.

Pada Sukan SEA 2019, esports, buat pertama kalinya, menjadi sukan pingat rasmi.

Walaupun China, Jepun, Korea dan AS dianggap sebagai perintis sukan esport, laporan telah menunjukkan bahawa negara Asia Tenggara yang berkembang pesat dengan bilangan pemain ialah Vietnam, Thailand, Filipina, Indonesia, Malaysia dan Singapura.

Kejohanan itu akan diadakan secara dalam talian, distrim di saluran YouTube UniPin, halaman FB di https://www.facebook.com/OfficialUniPinMalaysia/ dan TikTok https://www.tiktok.com/@unipingamingmy. Semua perlawanan UniPin Ladies Series MYSG 2022 boleh diakses melalui www.youtube.com/UniPinGaming. Maklumat lanjut dan maklumat boleh diakses di www.seaca.gg atau Instagram @unipin_malaysia, @unipincommunity, dan @unipinladiesseries. – UTUSAN

 

Tidak mahu terlepas? Ikuti kami di

 

BERITA BERKAITAN

Teruskan membaca

Nikmati akses tanpa had serendah RM9.90 sebulan

Sudah melanggan? Log Masuk untuk membaca berita sepenuhnya