Kuih berasaskan beras itu bukan sahaja diminati oleh rakyat Malaysia malah mula mendapat tempat di beberapa negara seperti Indonesia, Singapura, India, Australia dan Sri Lanka.

Sejajar dengan penambahan permintaan dan perkembangan teknologi, industri dodol turut mengalami perubahan agar mampu meningkatkan skala dan kuantiti pengeluaran yang lebih besar, di samping memastikan makanan tradisi itu tahan lebih lama.

Jika sebelum ini, dodol dihasilkan secara tradisional bukan sahaja mengambil masa yang agak lama, tetapi dalam masa sama jangka hayatnya agak pendek selain mengalami perubahan tekstur semasa penyimpanan.

Melihat kelemahan itu, Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia (MARDI) menerusi penyelidikan dan pembangunan (R&D) berjaya menghasilkan teknologi pemprosesan dodol menggunakan enzim bagi meningkatkan mutu dodol komersial.

Berbeza dengan kaedah tradisional, pemprosesan dodol berenzim melibatkan pengubahsuaian tepung sebelum proses memasak dodol.

Enzim ditambah ke dalam pasta tepung pada peringkat awal proses memasak dan suhunya dikawal.

Untuk tujuan ini, enzim amilase digunakan dan dibiarkan bertindak memotong rantaian kanji tepung secara terkawal.

Tindak balas ini menyebabkan kelikatan tepung berkurangan dan akan menyebabkan dodol yang dihasilkan menjadi lebih kenyal.

Kesan penggunaan enzim dapat mengekalkan tekstur dodol menjadi lembut berbanding dengan dodol tradisional. Ciri-ciri penting seperti kekenyalan, kekerasan dan keliatan dodol berubah sedikit pada peringkat awal dan kemudian stabil semasa penyimpanan.

Oleh itu, pengeluaran dodol secara komersial boleh digandakan dan disesuaikan dengan saiz pengeluaran yang ada.

Ia amat bersesuaian untuk tujuan pengeluaran berskala besar disebabkan oleh kualitinya yang lebih baik dan jangka hayat produk yang lebih lama.

Kelebihan teknologi itu merupakan berita baik buat usahawan industri dodol dalam memaju dan memperluaskan perniagaan mereka ke peringkat antarabangsa.

Salah seorang usahawan dodol, Siti Aminah Abdullah, 38, berkongsi perniagaan keluarganya semakin berkembang dan mendapat permintaan yang tinggi selepas mengaplikasikan teknologi enzim dalam pembuatan dodol.

Anak kedua daripada tiga beradik itu mula menceburi bidang perniagaan dodol selepas luahan kerisauan arwah ayahnya berhubung perniagaan keluarga itu tidak diwarisi oleh anak-anaknya.

Sejak itu, Siti Aminah menumpukan sepenuh perhatian dan jiwanya untuk memajukan perniagaan yang dimulakan sejak tahun 1999.

Berbekal sedikit ilmu berhubung pemasaran dan teknologi maklumat, Siti Aminah mula mengorak langkah dengan menjenamakan semula perniagaan keluarga agar memenuhi pasaran semasa.

Perubahan yang dilakukan termasuk mereka semula pembungkusan dan cuba memasuki pasaran luar dengan jenama Dodoll Chap Chap yang kini boleh diperoleh di kedai miliknya di Kampung Keranji, Mukim Tobiar, Pendang, Kedah atau secara dalam talian.

Keyakinan untuk memajukan perniagaan tersebut selepas dia mengikuti kursus jangka pendek Program Agora Agropreneur Muda 2017 anjuran MARDI sekali gus menjadikan sebagai sumber pendapatan utama.

“Bermula daripada situ, saya, ibu dan kakak nekad untuk mengikuti perkembang revolusi pembuatan dodol melalui teknologi enzim.

“Alhamdulillah, sejak menggunakan teknologi ini, permintaan dodol semakin meningkat dan perniagaan juga semakin berkembang,” katanya.

Dia mengambil alih perniagaan tersebut daripada ibunya, Nor’aini Hashim, 62 dan kakak, Siti Noor Ilyani , 41 selepas kematian bapanya.

Tambah Siti Aminah, perbezaan paling ketara dodol berenzim dan tradisional adalah lebih lembut dan tahan lama selain rasanya masih kekal.

Katanya lagi, menerusi Program Agropreneur Muda anjuran Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani, syarikatnya menerima geran dan mesin seperti pengisar beras pada penghujung tahun lepas.

“Rasa dan kualiti dodol berenzim tidak berubah walaupun menggunakan mesin berteknologi tinggi,” jelasnya.

Tambahnya, sejak menggunakan teknologi enzim pada 2013, permintaan dodol keluarannya sering mendapat permintaan daripada India, Australia dan jemaah pada musim haji setiap tahun.


Rasa asli tidak berubah

Tidak pernah menjangka usaha perniagaan dodol bersama arwah suami berjaya mencapai tahap yang dibanggakan. Justeru, ia seolah mimpi indah kerana berjaya menambat hati pelanggan dari dalam dan luar negara.

Apatah lagi perniagaan ini diwarisi oleh dua orang anaknya itu mula berkembang selepas mengaplikasi penggunaan teknologi dodol berenzim sejak 2013 yang sekali gus berjaya mengatasi masalah yang selalu dihadapi oleh pengusaha dalam menghasilkan produk berkualiti tanpa mengubah cita rasa aslinya.

Menurut Nor’aini Hashim, penggunaan teknologi enzim itu memberi kelebihan kepada pengusaha dan industri untuk mengembangkan perniagaan masing-masing ke tahap lebih berdaya saing di samping mendapat keuntungan yang lebih tinggi.

“Selepas mengikuti kursus teknologi dodol berenzim anjuran MARDI bersam rakan, perniagaan dodol kami mula menerima permintaan yang tingkat tanpa disangka-sangka.

“Jika sebelum ini hanya tertumpu kepada pelanggan di sekitar kawasan kampung, tetapi sejak menggunakan teknologi yang dicadangkan MARDI itu, saya berjaya memasuki pasaran luar.

“Malah dodol dengan jenama DoDoll Chap Chap turut boleh didapati di AgroBazaar Malaysia di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur 2 (KLIA2),” katanya.

Pada masa ini, terdapat dua perisa iaitu asli dan durian, namun dia bercadang untuk menambah variasi perisa iaitu pulut hitam dan kopi tidak lama lagi.

Katanya lagi, teknologi pemprosesan dodol berenzim boleh disesuaikan dengan sistem automasi agar pengeluaran berterusan dengan menggunakan mesin.

Proses ini akan memudahkan pengeluaran dodol dan pengawalan kualiti disebabkan sentuhan secara langsung terhadap produk dapat dikurangkan dan ia menjadi lebih bersih.

Oleh itu, teknologi ini dapat meningkatkan daya saing dan meminimumkan risiko kerosakan produk.

“Kini setiap kali masak kami dapat hasilkan 30 kilogram (kg) dan dilakukan sebanyak tiga kali seminggu,” ujarnya.