Sektor getah dijangka bertambah baik pada 2024 - Utusan Malaysia

Sektor getah dijangka bertambah baik pada 2024

RHB Research menjangkakan untuk melihat pertumbuhan 4.0 peratus dalam permintaan dan prospek kos yang menggalakkan pada 2024. - GAMBAR HIASAN
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

PETALING JAYA: RHB Research memberikan penarafan neutral kepada produk getah kerana kekurangan permintaan dan eksport yang lebih perlahan pada tahun ini, namun dijangka lebih baik pada 2024.

Faktor-faktor ini menyebabkan badan penyelidikan itu mengurangkan andaian permintaan sarung tangan global 2023 kepada 7.0 peratus daripada 5.0 peratus tahun ke tahun, dengan sasaran permintaan sebanyak 371 bilion.

“Kekurangan permintaan terbukti daripada jumlah eksport sarung tangan Malaysia yang menguncup selama dua bulan berturut-turut pada Jun dan Julai.

“Eksport sarung tangan China menurun sebanyak 1.0 peratus bulan ke bulan pada Julai, berbanding pertumbuhan 11 peratus pada Jun.

“Apabila permintaan terus tidak menentu dalam tempoh terdekat, ini bermakna pemulihan dijangka hanya berlaku pada separuh kedua 2024,” katanya dalam nota kajian.

RHB Research turut menjangkakan untuk melihat pertumbuhan 4.0 peratus dalam permintaan dan prospek kos yang menggalakkan pada 2024 yang akan menawarkan ruang utama untuk peningkatan margin.

“Kami menjangkakan rasionalisasi inventori sarung tangan akan menjadi kenyataan menjelang suku kedua 2024, yang akan menghasilkan tinjauan margin yang lebih baik.

“Penambahan pesanan dan penambahbaikan beransur-ansur dalam kadar penggunaan industri akan menjadi pemangkin penilaian semula utama dalam tempoh terdekat,” ujarnya.

Pilihan utama RHB Research untuk sektor itu ialah Hartalega Holdings Bhd. dan Kossan Rubber Industries Bhd., memandangkan trend pemulihan masih dapat dilihat bagi pembuat sarung tangan berkenaan walaupun bilangan eksport yang lebih lemah pada Julai.

“Ini bermakna permintaan masih gagal untuk mengejar jangkaan industri, kerana inventori sepatutnya menjadi normal kepada tahap pra-pandemik.

“Namun, penambahbaikan dinamik pasaran secara beransur-ansur harus menawarkan kelonggaran untuk pengeluar sarung tangan tempatan,” katanya.

Risiko penurunan utama termasuk permintaan yang lebih lemah daripada jangkaan yang diseret oleh kapasiti bekalan yang berlebihan dan kos operasi yang lebih tinggi daripada jangkaan. – UTUSAN

Ikuti kami di saluran media sosial : Facebook, X (Twitter), Instagram, Youtube, Telegram, TikTok & WhatsApp Channel

BERITA BERKAITAN