Menurut Penyelidik Sejarah Selangor, Faisal Surani, jambatan yang siap sepenuhnya pada tahun 1959 itu dibina bagi menggantikan kedua-dua jambatan sementara iaitu pontoon Bailey.

“Pembinaan jambatan itu dijalankan oleh firma British, Dorman Long (Bridge and Enginering) Ltd. manakala cerucuk asasnya pula dibina oleh firma Gammon (Malaya) Ltd.

“Kos pembinaannya menelan hampir $7 juta (Nilai Sekarang RM29.14 juta) dengan panjang kira-kira 457 meter, lebar 6.7 meter dan 12.19 meter atas paras sungai,” katanya.

Dirasmikan oleh Sultan Selangor, Sultan Hisamuddin Alam Shah pada 24 Jun 1959, jambatan itu pada mulanya dinamakan Jambatan Alam Shah.

“Namanya kemudian ditukar kepada Jambatan Kota memandangkan kedudukan jambatan itu berhampiran dengan Istana Bukit Kota yang terletak di Kota Raja Mahadi.

“Tingkat bawah jambatan digunakan sebagai laluan pejalan kaki, beca, basikal dan motosikal, manakala tingkat atas pula khusus untuk kenderaan-kenderaan berat,” katanya.

Menggunakan struktur besi sebagai asas binaan, jambatan itu pada masa dahulu merupakan nadi perhubungan dan pergerakan penduduk di bahagian utara dan selatan Klang merentasi Sungai Klang.

“Kewujudan infrastruktur itu telah memendekkan jarak dan masa perjalanan dari pelabuhan ke Kuala Lumpur ,di samping membuka kembali laluan sampan dan tongkang di Sungai Klang yang selama ini terhalang oleh dua jambatan Bailey,”ujarnya.

Pada peringkat awal ketika pembinaan jambatan ini, mayat seorang remaja tanpa kepala telah ditemui hanyut berhampiran tiang jambatan.

“Hal ini telah menyebabkan ramai pekerja buruh jambatan mengambil keputusan untuk berhenti kerja serta-merta sehingga hampir menyebabkan projek pembinaan jambatan terbengkalai.

“Ditambah lagi dengan penyebaran khabar angin peristiwa serupa ketika pembinaan Jambatan Belfield 50 tahun lalu menyebabkan keadaan menjadi amat serius sehingga menjadi tajuk akhbar tempatan ketika itu. Jabatan Kerja Raya (JKR) terpaksa melakukan kempen pada tahun 1957 bagi menerangkan kepada orang ramai bahawa jambatan dibina menggunakan besi serta simen dan bukan menggunakan kepala manusia.

“Selain itu, pembinaan jambatan ini juga telah menyebabkan seorang buruh Cina mati terhimpit ketika bekerja di tingkat atas,” katanya.

Pada 21 Januari 1992, Jambatan Kota telah ditutup kepada laluan kenderaan apabila Jambatan Kota baru siap sepenuhnya.

“Sebahagian hujung Jambatan Kota di sebelah Klang Utara telah dirobohkan untuk memberi laluan jambatan baru. Jambatan ini telah diserah kepada Majlis Perbandaran Klang (MPK) sebagai salah satu mercu tanda bersejarah daerah Klang dan Klang Bandar Diraja,” katanya.

Dalam pada itu, sebelum pembinaan Jambatan Kota, Pentadbiran Tentera British (BMA) telah pun membina Jambatan Madras dan Jambatan Sydney sebagai penghubung sementara selepas berakhir Perang Dunia Kedua bagi menggantikan Jambatan Belfield.

Pembinaan dua jambatan sementara ini dilakukan kerana kekangan kewangan selepas perang yang dialami pihak British.

“Jambatan pontoon jenis Bailey ini turut dikenali sebagai Jambatan Bailey Madras dan Jambatan Bailey Sydney.

“Jambatan Madras boleh menampung kenderaan sehingga 12 tan sementara jambatan Sydney boleh menampung kenderaan sehingga 20 tan.

“Kedua-dua jambatan ini mempunyai lorong kenderaan dan lorong pejalan kaki yang berasingan yang digunakan selama 13 tahun bermula pada 1946,” katanya.

Tambahnya, Jambatan Madras bagaimanapun pernah putus dan tenggelam pada tahun 1950 dan 1951 serta hampir mengorbankan nyawa manusia dan menenggelamkan sebuah bas. Pada tahun 1952, kedua-dua jambatan telah diperbaiki dengan kos sebanyak $500,000 (RM2.1 juta mengikut kadar terkini).