Memang benar, pada hari-hari biasa pun susah mencari penumpang, inikan pula ketika ba­nyak jalan ditutup. Sekatan polis di sana sini. Tiada apa lagi yang mahu dicari di atas jalan raya apabila 58 jalan utama sekitar pusat bandar ditutup. Itu kesusahan bagi golongan pemandu teksi yang sememangnya sedang dalam keadaan susah. Adakah syarikat teksi menolak atau mengurangkan kadar sewa pemandu teksi pada Sabtu lalu disebabkan pendapatan mereka terjejas? Tentunya tidak. Tanggunglah sendiri!

Kembali kepada matlamat perhimpunan Bersih 5.0. Apakah matlamat ‘bersih’ mereka? Atau ada matlamat lain yang tidak bersih? Sejauh mana tercapai? Matlamat atau tuntutan Bersih pelbagai, mengikut keadaan. Dulu, matlamatnya mahu pilihan raya yang bersih. Ketika mereka mendakwa pilihan raya tidak bersih, pakatan pembangkang boleh menang di Selangor, Pulau Pinang dan Kelantan. Pada satu ketika, mereka menang di Perak, Kedah dan Terengganu. Di sesetengah tempat, pembangkang sapu bersih kerusi Parlimen dan Dewan Undangan Negeri (DUN). Apakah tidak bersih lagi? Sekarang, ada tuntutan baharu iaitu meminta Najib berundur.

Adakah itu caranya? Bekas pemimpin yang pernah bersama kerajaan Barisan Nasional (BN) pun rasa­nya tahu adakah kaedah itu betul. Malahan jika mereka di kedudukan seperti Najib, dan pihak BN pula meminta mereka berundur, jawapannya sudah tentu tunggulah rakyat buat keputusan semasa pilihan raya. Justeru apa lagi Bersih mahu? Sama ada kuning atau merah yang ada kaitan dengan perhimpunan ini, mereka sebenarnya menyusahkan banyak pihak. Tanpa kuning tidak ada merah. Bukan setakat pemandu teksi sebaliknya aktiviti hujung ming­gu orang awam terjejas. Sektor pelancongan juga sama kerana lokasi yang dikepung adalah Dataran Merdeka.

Lokasi bersejarah ini menjadi salah satu tumpuan agensi pelancongan membawa pelancong-pelancong singgah di situ. Bagaimana pula perniagaan di bawah dataran? Peniaga-peniaga di Jalan Tuanku Abdul Rahman (TAR) juga terjejas. Pengalaman lalu mendorong mereka mengambil jalan selamat menutup premis perniagaan mereka. Lorong TAR yang diwarnai dengan kehadiran penjaja pasar malam terpaksa menutup operasi. Persatuan Peniaga dan Penjaja Lorong TAR mendakwa, ahlinya mengalami kerugian hampir RM500,000 setelah 500 penjaja tidak dibenarkan beroperasi. Begitu jugalah nasib peniaga di Jalan Masjid India. Lorong TAR dan Jalan Masjid India juga menjadi kawasan tumpuan pelancong dari dalam atau luar negara.

Sabtu lalu, mereka mungkin tidak berpeluang ke sana untuk melihat suasana sebenar. Kawasan itu menjadi berbahaya untuk dikunjungi kerana sebarang kemungkinan boleh berlaku. Anggota pasukan keselamatan pula terpaksa dikerahkan untuk membendung kejadian yang tidak diingini. Sebanyak 7,000 anggota polis dikerah untuk mengawal keselamatan. Bagaimana jika pada masa yang sama berlaku bencana lain yang memerlukan kerahan anggota polis? Syukur alhamdulillah, berkat persediaan rapi anggota polis kali ini, ke­adaan terkawal. Paling penting apabila tindakan pasukan ke­selamatan itu berjaya memben­dung pertembungan baju merah dan kuning di Dataran Merdeka.

Berbanding perhimpunan se­belum ini yang hanya melibatkan kumpulan baju kuning, kali ini baju merah pula melontar cabaran untuk menghalang gerakan Bersih 5.0. Jika pertembungan tidak dapat dielakkan, banyak pihak menjangka akan berlaku kekacauan atau pergaduhan yang menjejaskan ketenteraman awam. Tidak kisahlah berapa ramai yang hadir tetapi apa yang lebih penting ialah tidak berlaku sebarang kejadian yang tidak diingini. Mungkin suasana ini betul-betul bersih!

Diharapkan, selepas ini tidak ada lagi perhimpunan seumpama ini yang mengganggu ketenteraman awam. Seperti pernah dicadangkan sebelum ini, mereka boleh melakukannya di tempat tertutup. Lokasinya biar tidak mengganggu rutin harian orang ramai. Mungkin bekas pemimpin negara yang sekarang sudah berada di dalam kelompok sebelah sana setuju dengan pandangan ini. Boleh di­selak kembali ucapan atau ke­nyataan mereka sebelum ini. Mungkin ada gesaan itu. Hasrat menjatuhkan pe­mimpin tidak seharusnya dilakukan di jalanan. Tunggu PRU yang khabarnya akan muncul tahun depan. Bersabar. Bekerjalah mulai sekarang jika mahu bertanding. Siapa ‘kuat dan berpengaruh’ akan menang.

Jika sudah kuat elok bersendirian tetapi kalau sebaliknya, bergabung. Sesiapa juga berhak mencari kawan semasa PRU. UMNO dan Pas juga boleh bekerjasama. Seperti ditegaskan oleh seorang anggota Majlis Tertinggi UMNO, Jamil Khir Baharom semalam, kerjasama itu adalah dalam usaha memperkukuh hubungan serta perpaduan Melayu-Islam di negara ini. Tujuan murni ke arah perpaduan ini sudah tentu dicemburui. Bersih juga boleh bertanding. Tidak perlu menjadikan pilihan raya tidak bersih sebagai alasan tidak mahu mengambil bahagian.

Semalam, Presiden Perkasa, Ibrahim Ali (Tok Him) juga menggemparkan banyak pihak apabila mengumumkan untuk turun gelanggang dengan meletakkan sekurang-kurangnya 50 calon bertanding pada PRU akan datang. Perkasa hanyalah pertubuhan bukan kerajaan yang tidak memihak kepada mana-mana parti politik tetapi menentang DAP dan pihak yang bersekongkol dengan parti itu. Tidak pasti sejauh mana beliau serius. Menyelak semula teks ucapannya, tidak ada pe­ngumuman itu. Ikut teks, beliau berkata, apa juga keputusan yang dibuat harus bertepatan dengan pesanan nenek moyang jangan menang sorak kampung tergadai. Apabila tiba masanya, Dewan Tertinggi Perkasa akan membuat keputusan. Lebih kurang begitu ucapannya. Diharapkan wartawan tidak tersalah lapor!

Pastinya pihak sebelah sana ‘pening kepala’ dengan Tok Him. Sebagai veteran politik yang jatuh bangun dan pernah mendapat pelbagai gelaran, Tok Him lebih arif untuk ‘bercakap’. Kenyataan Tok Him membuktikan sesiapa juga boleh bertan­ding semasa PRU sama ada niat mereka benar-benar bersih untuk ber­khidmat kepada rakyat, me­nubuhkan kerajaan atau sebagainya. Bertandinglah di gelanggang yang betul bukannya mahu menjatuhkan kerajaan melalui jalan pintas seperti demonstrasi jalanan serta mengamalkan politik perpecahan dan kebencian.