Ini adalah contoh bagaimana seorang yang telah hidup kaya dan hidup selesa memperlekeh serta menghina kerja mulia anggota tentera yang sentiasa bersedia mempertahankan negara jika berlakunya apa-apa risiko keselamatan.

Sebenarnya, ini bukanlah kali pertama Koon Yew Yin bersikap biadap. Sebelum ini, dia juga pernah membuat tuduhan serius kononnya terdapat amalan rasuah dalam pengurniaan darjah kebesaran negeri Perak di awal pemerintahan Almarhum Sultan Azlan Shah sebagai Sultan Perak.

Tindakannya memfitnah Almarhum Sultan Azlan Shah telah disusuli dengan pembatalan pelantikannya sebagai ahli Majlis Penasihat Ekonomi Negeri Perak oleh Menteri Besar pada tahun lalu. Dia juga selepas itu telah menuduh bahawa Sultan Nazrin Shah telah campur tangan dalam keputusan yang menyebabkan pelantikannya dibatalkan.

Kenyataan Koon Yew Yin yang terbaru ini pastinya akan menimbulkan kemarahan masyarakat. Dalam keadaan perpaduan dalam negara sedang diuji dengan pelbagai isu akhir-akhir ini, perkara ini hanya akan menambah minyak dalam api yang sedia ada.

Kebebasan bersuara harus berserta perasaan hormat dan rendah diri, bukan sifat biadap dan bongkak dari seorang yang kaya menghina golongan yang berkorban untuk negara melaksanakan kerja terpuji. Rata-rata manusia sedunia mengangkat darjat pasukan keselamatan dan pertahanan negara sendiri. Tapi mungkin manusia seorang ini terlalu tebal keangkuhan cauvinismenya untuk ada sedikit pun rasa berterima kasih.

* Penulis ialah Naib Ketua Pemuda UMNO

** Artikel ini merupakan pandangan peribadi penulis dan tidak semestinya mencerminkan pendirian Utusan Malaysia