Kedua-dua asalnya menetap di syurga kemudian diturunkan ke muka Bumi. Daripada perkahwinan mereka wujudlah keturunan manusia sampailah sekarang. Namun, ini bertentangan dengan kepercayaan sains yang mendakwa manusia wujud akibat proses semula jadi di alam semesta.

Dikatakan manusia tercipta akibat proses evolusi panjang daripada makhluk asas satu sel berubah menjadi makhluk banyak sel. Ini berlaku dalam banyak peringkat. Selepas beberapa lama terciptalah kehidupan laut berbentuk ikan.

Daripada ikan ada yang berevolusi menjadi dinosaur seterusnya mamalia lalu membawa kepada kewujudan manusia. Itu yang selalu disebut saintis sebagai manusia berasal daripada beruk.

Manusia dalam bentuk kurang lengkap dikatakan telah wujud seawal empat juta tahun lampau. Manusia lengkap dengan sifat tubuh badan juga kapasiti otak serupa kita sekarang dikatakan mulai wujud 209,000 tahun lalu. Sains memanggilnya sebagai homo sapiens.

Sebagai orang Islam kita wajib menolak dakwaan yang mengatakan manusia berasal daripada beruk. Sebetulnya dalam kalangan saintis sendiri ada yang menolak teori tersebut.

Menurut kajian DNA memang tiada hubungan pun antara manusia moden homo sapiens dengan makhluk-makhluk awal manusia yang bentuknya dikatakan mendekati beruk itu. Oleh itu apakah homo sapiens pertama adalah Nabi Adam? Boleh jadi. Sains seharusnya memiliki kebenaran yang boleh diselarikan dengan kepercayaan dalam agama dan kitab.

Masalahnya homo sapiens dikatakan mulai wujud 209,000 tahun yang lampau. Sedangkan kira-kira ulama berdasarkan maklumat daripada al-Quran menunjukkan Nabi Adam diturunkan ke muka bumi tidak sampai 10,000 tahun lalu.

Seorang saintis Melayu, Profesor Madya Dr. Zafarina Zainuddin daripada Universiti Sains Malaysia (USM) bahkan mendapati orang Melayu sudah menduduki Asia Tenggara seawal 60,000 tahun lalu. Bagaimana mahu dikait dengan Nabi Adam kalau kajian Zafarina itu benar?

Penulis sudah lama memikirkan hal ini lalu sering bertanya kepada golongan cendekiawan. Apabila didapati tiada siapa dapat memberikan jawapan memuaskan penulis pun berusaha untuk mencari jawapan sendiri.

Didapati penyelesaiannya terletak pada cara kita melihat dan mengira masa. Ini kerana penulis pernah diberitahu oleh orang tua-tua bahawa hari-hari pada zaman dahulu kala lebih panjang berbanding sekarang.

Perkara ini ada dibayangkan dalam satu hadis Nabi. Diriwayatkan oleh Abu Hurairah bahawa Rasulullah SAW pernah bersabda:

“Tidak akan datang kiamat sehingga waktu semakin berdekatan, setahun seperti sebulan, sebulan seperti seJumaat, seJumaat seperti sehari, sehari seperti sejam, dan sejam terasa hanya sekejap,".

Hadis ini jelas menunjukkan bahawa hari-hari menjadi semakin pendek maka semakin dunia menghampiri kiamat. Seorang tua pernah memberitahu, pada zaman Nabi Muhammad orang boleh menanam kacang waktu pagi dan mengutip hasilnya waktu petang.

Sedangkan ini memakan masa beberapa hari pada zaman sekarang. Setelah beberapa lama meneliti perkara ini, penulis mencipta satu formula matematik untuk menyelaraskan masa dan pandangan.

Berdasarkan ini didapati kenyataan sains yang mengatakan manusia moden homo sapiens telah wujud 209,000 tahun lampau boleh diselarikan dengan kenyataan berdasarkan kitab bahawa Nabi Adam diturunkan ke muka bumi tidak sampai 10,000 tahun lalu.

Cuma dalam kalangan ulama sendiri terdapat beberapa kira-kira atau pendapat berbeza tentang pada tahun bilakah baginda diturunkan.

Setelah meneliti sejumlah rujukan, antaranya tulisan cendekiawan bertaraf antarabangsa Tan Sri Profesor Dr. Syed Muhammad Naquib Al-Attas dan maklumat daripada Pameran Warisan Rasul dan Anbiya di Kompleks Taman Seni Islam, Shah Alam, Selangor, didapati Adam turun ke muka bumi 5,872 tahun Sebelum Masihi (SM).

Seterusnya diambil pendapat bahawa banjir besar Nabi Nuh berlaku pada tahun 3650 SM. Ini dipadankan dengan letupan gunung berapi gergasi yang menurut sains menerbitkan tasik besar Danau Toba di utara Sumatera 74,000 tahun lalu.

Pemadanan dibuat setelah mengkaji isi buku Eden in the East: The Drowned Continent of Southeast Asia tulisan Profesor Dr. Stephen Oppenheimer daripada Oxford University, United Kingdom (terbit tahun 1998) dan Atlantis : The Lost Continent Finally Found tulisan Profesor Arysio Santos daripada Federal University of Minas Gerais, Brazil (2005).

Kedua-dua cendekiawan Barat itu berkata Asia Tenggara pada zaman purba adalah sebuah benua besar dengan saiz dua kali ganda benua Hindi. Dikenali sebagai Sundaland atau Benua Sunda ia ditenggelami air akibat malapetaka sehingga wujud bentuk muka bumi sekarang.

Nombor-nombor atau nilai tersebut (209,000 tahun lalu menurut sains, 5872 SM berdasarkan kitab) difaktorkan ke dalam formula matematik berdasarkan graf fungsi salingan. Turut dimasukkan anggaran bahawa satu hari pada zaman Nabi Muhammad SAW adalah bersamaan lima hari sekarang.

Kira-kira dan segala sebab musababnya ada dipanjangkan dalam buku bertajuk Adam dan Orang Melayu 60,000 Tahun Lalu. Implikasi kira-kira pula dipanjangkan dalam ‘kembar’ buku tersebut. Tajuknya adalah Benua Tua Melayu Sumber Peradaban Dunia. Kedua-duanya diterbitkan sendiri serentak pada Mac 2018.

Menggunakan kira-kira ini sejarah dunia dan manusia menurut sains dapat dipadankan dengan zaman kehidupan 25 orang Nabi yang wajib kita ketahui. Namun ia membawa kepada beberapa hal yang kelihatan 'gila'. Antaranya adalah satu hari pada awal zaman Nabi Adam AS adalah bersamaan 106 hari zaman sekarang.

Lebih 'gila' lagi adalah ini seterusnya membawa kepada implikasi baginda hidup selama 75,370 tahun jika dikira menurut masa sekarang. Untuk makluman, kira-kira berdasarkan kitab meletakkan baginda sebagai hidup 930 tahun di muka bumi. Itu sendiri sudah tidak masuk akal menurut neraca ilmu sains Barat yang menolak kewujudan Tuhan.

Pun begitu kira-kira ini dapat mengisi beberapa kelompongan besar yang wujud dalam sejarah alam Melayu. Misalnya kenapa kerajaan pertama diketahui wujud di Asia Tenggara iaitu Funan mula berdiri pada abad pertama masihi.

Sedangkan di China, benua Hindi, Parsi, Tanah Arab, Afrika dan Eropah sudah wujud kerajaan-kerajaan besar pada abad ke-6 Sebelum Masihi malah lebih awal. Ia juga dapat meletakkan orang Melayu yang menurut kajian DNA telah wujud 60,000 tahun lalu ‘masuk kembali’ sebagai keturunan Nabi Adam.

Disarankan para saintis dan agamawan dapat bersama mengkaji penemuan ini untuk mencapai titik temu. Semoga tidak ada lagi percanggahan dan pencapahan dalam cara sains dan agama melihat dunia dan sejarah panjang kewujudan manusia zaman berzaman.

PENULIS adalah pengasas NGO Himpunan Kedaulatan Melayu Akhir Zaman (HIKMAH).