Seperti yang dikatakan beliau, Ketuanan Melayu adalah satu “laungan politik” dan tidak ditulis di dalam Perlembagaan Persekutuan.

Sekiranya sesuatu terjadi, ia mestilah Yang di-Pertuan Agong, di bawah nasihat Perdana Menteri Malaysia, yang sepatutnya membimbing bagaimana cara terbaik untuk melindungi hak orang Melayu, terutamanya apabila kedudukan orang Melayu terancam. Ketuanan Melayu tidak dan tidak boleh bermaksud keistimewaan Melayu atau kelebihan Melayu.

Walau bagaimanapun, apabila sesuatu tidak terkandung di perlembagaan, ia boleh dinilai sebagai Kontrak Sosial yang dianggap penting untuk semua pihak dan rakyat jelata.

KS Jomo pernah mengesahkan bahawa Kontrak Sosial Malaysia berpandukan: Kesepakatan Mempertahankan Kemerdekaan, Rukun Negara, Dasar Ekonomi Negara dan Visi 2020.

Sudah pasti terdapat ahli-ahli akademik lain yang tidak memahami teori ini. Namun, mereka juga pendukung perlembagaan; ini menjadikan mereka sama seperti rakyat Malaysia lain. Tetapi tanpa menghiraukan tentang siapa betul atau salah, kuncinya ialah Middle Way, yang digunakan ke atas isu Ketuanan Melayu.

Pengawasan dan pengawalan, bukan keagungan, harus menjadi kata kerja dalam wacana dan perdebatan tentang cara mengoperasikan Ketuanan Melayu secara adil, kerana Perkara 8 Perlembagaan Persekutuan menuntut perlakuan adil kaum-kaum lain yakni Artikel 153 yang melindungi hak-hak orang Melayu seperti yang dijelaskan oleh Rais.

Justeru, orang Melayu tidak seharus mengganggap dirinya lebih mulia dari yang lain - demokrasi bukannya kezaliman terhadap minoriti - atau yang lain cuba untuk memperkecilkan orang Melayu yang bersikap adil dengan menjadi minoriti yang agresif. Ini adalah prinsip kesederhanaan yang seharusnya dicapai. Tiada satu pihak pun bertindak kasar atau kejam tentang apa mereka mahu. Mereka sentiasa berbincang semuanya dengan cara yang berhikmah.

Dalam sebuah masyarakat yang berbilang kaum, tidak semua peraturan sivil boleh wujud bersama, dan mesti di catat juga. Semua pihak mesti belajar bersetuju untuk tidak bersetuju dengan hati yang terbuka. Dalam ucapan korporat, Google mengurangkan kuasa mereka sendiri sebagai “Don’t do Evil”.

Dalam Sumpah Hippokrates, ia dijadikan sebagai, “Thou shalt do no harm” - jangan berbuat jahat. Dalam konfusianisme, ia ditakrifkan sebagai “Not doing something which you do not want others to do unto you” - tidak melakukan sesuatu yang anda tidak mahu orang lain buat padamu.

Sebagai contoh, England tiada perlembagaan bertulis. Namun, ia penuh dengan tradisi demokratik. Ia terus berfungsi tanpa kandungan bertulis. Kebijaksanaan, nilai-nilai dan penghakiman bertulis oleh hakim-hakim zaman kuno diterima sebagai peraturan-peraturan gereja jurisprudens Inggeris, yang dapat dan telah membimbing evolusi organik United Kingdom, di mana England hanyalah satu bahagian daripadanya.

Ketuanan Melayu juga dapat mencari titik penumpuan antara dengan atau tanpa pandangan sempit mengenai Perlembagaan Malaysia. Kuncinya adalah menjadi adil dan dengan hati yang terbuka. Dalam perkataan Arab, “adl” merujuk kepada keperluan berterusan untuk menyesuaikan diri ke tengah pelana ketika menunggang seekor unta yang berjalan dengan lenggok merentasi padang pasir.

Akan tetapi, buat masa ini, Ketuanan Melayu tidak sepenuhnya hak undang-undang yang sah yang selama ini tidak berfungsi. Di bawah Perkara 153, terdapat senarai hak yang panjang untuk memelihara kuasa dan kepentingan orang Melayu dalam persekutuan, sama ada peranan Islam, Yang-Di-Pertuan Agong, sembilan sultan dan sememangnya, penggunaan bahasa yang sesuai ke seluruh bahagian ekonomi melayu.

Dengan ini, Ketuanan Melayu dilihat sebagai konsep bahawa mana-mana kerajaan Melayu mesti mempertahankan, mempromosikan dan mengamalkannya. Ini adalah yang dimaksudkan Rais “laungan politik”. Melakukan ketiga-tiga ini juga memerlukan pemahaman yang sensitif dan praktikal tentang cara mengembangkan pai ekonomi atau Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) Malaysia.

Pengaruh luar yang negatif

Oleh itu, apabila pai ekonomi sememangnya bertumbuh, perkongsian kekayaan yang saksama dapat dilaksanakan. Semakin besar pertumbuhan , semakin besarlah pembahagian peranan ia dalam KDNK. Tetapi bagaimana Ketuanan Melayu dapat diselesaikan di luar bidang undang-undang?

Pada tahun 1970, formula matematik pertama telah diuji dan dicuba pada Ketuanan Melayu dalam bentuk ekonomi iaitu untuk memastikan semua syarikat mempunyai 30 peratus pegangan ekuiti milik bumiputera. Ini dikenali sebagai Dasar Ekonomi Baru (DEB).

Untuk mengelakkan penyalahgunaan, formula itu dihadkan antara tahun 1970-1990. Memandangkan ia agak berjaya, DEB diteruskan dengan bantuan 97 agensi bantuan pembangunan bumiputera (mengikut The Edge Malaysia) yang telah, sehingga kini, menghasilkan 1,174 syarikat.

Sejak kecurian, kebocoran dan kleptokrasi menjadi norma antara bulan Jun 2009 dan Mei 2018 dan selepas itu, Pakatan Harapan dipilih menerusi undi Melayu dan Malaysia, ada yang bercakap mengenai pengakhiran Ketuanan Melayu dengan keterlaluan dan pengaruh luar yang negatif difikiran.

Mustahil bagi Bersatu untuk mengakhiri Ketuanan Melayu apabila Dr Mahathir Mohamad, ketua parti, sering cuba mencari cara untuk memperbaikinya. Sekiranya ia tidak melalui program-program industri kecil, ia melalui subsidi petrol yang disasarkan, di mana dividen yang lebih tinggi dibayar untuk menggalakkan orang Melayu menyimpan di PBN dan BSN sejak 1970-an. Tabung Haji dan LTAT kekal berdiri seperti Khazanah, KWSP dan Kementerian Kewangan Inc.

Pada tahun 1990, apabila DEB disemak semula, Mahathir juga bercakap secara terus kepada Kongres Perniagaan Malaysia, untuk mengutarakan apa yang kemudian, dan masih lagi dikenali sebagai Wawasan 2020 atau Visi 2020. Ia diramalkan oleh Institut Kajian Strategik dan Antarabangsa (Isis) di mana Malaysia boleh menjadi ekonomi maju dengan pendapatan per kapita US $ 12,500 setahun jika boleh berkembang pada kadar 7.5 peratus setahun sehingga tahun 2020.

Tetapi apabila Krisis Kewangan Asia 1997-1998 muncul, jika Malaysia tidak berhati-hati dari segi ekonomi, Ketuanan Melayu boleh menjadi indah khabar dari rupa, kerana ringgit Malaysia yang lemah boleh berada di bawah spekulasi antarabangsa untuk menjejaskan kedudukan kewangan orang Melayu dan rakyat Malaysia. Apa gunanya konsep dalam teori jika ia tidak mempunyai makna yang konkrit dalam amalan?

Walau bagaimanapun, semuanya tidak hilang. Perdana Menteri baru-baru ini mengisytiharkan bahawa Malaysia boleh menjadi negara maju, ekonomi, sosial dan bermoral, menjelang 2025.

Ketuanan Melayu, dalam erti kata lain, masih dalam pemahaman dan lebih praktikal apabila disokong oleh asas-asas ekonomi yang kuat. Ia juga merupakan konsep yang harus dilihat bersebelahan dengan Kedaulatan Melayu dan Keutuhan Melayu - di mana tulang belakang ekonomi Malaysia kuat untuk melindungi Persekutuan, Negeri, Rakyat dan Sultan.

Nabi Muhammad SAW pernah berdoa agar dia terhindar dari bebanan “tugas” pembayaran balik hutang secara kekal. Pakatan Harapan juga menentang hutang nasional yang tinggi, di mana hasil Malaysia yang diperoleh - tepatnya Persekutuan Malaysia - sentiasa dialihkan untuk membayar faedah yang dijana daripada hutang.

Melainkan Malaysia kukuh dari segi ekonomi dan tidak menanggung segala bentuk “bebanan” kewangan, ia tidak boleh dianggap dalam situasi sama seperti ditimbulkan oleh perdebatan yang tergesa-gesa terhadap Ketuanan Melayu.

Sekiranya orang Melayu dan rakyat Malaysia pada 9 Mei tidak memilih kerajaan demokratik, apakah yang dimaksudkan dengan Ketuanan Melayu jika ekonomi dan sistem politik kita sentiasa terdedah kepada kecurian dan manipulasi orang luar?

Ketuanan Melayu harus difahami dalam konteks yang betul dan dipandu oleh motivasi yang sesuai agar tidak menguasai tetapi cemerlang dalam menghasilkan dan berkongsi kekayaan secara keseluruhannya. Ya, kemakmuran yang adil dikongsi bersama.Dato’ Dr. Rais Hussin adalah Ahli Majlis Tertinggi Parti Pribumi Bersatu Malaysia (BERSATU) dan Ketua Biro Polisi dan Strategik BERSATU.