Ia gara-gara ahli politik itu dikatakan mencabul seorang gadis bawah umur berusia 15 tahun. Sama ada benar atau sebaliknya, biarlah mahkamah sahaja yang menentukan.

Siasatan secara menyeluruh telah pun dijalankan oleh pihak Polis Diraja Malaysia (PDRM) dengan dikatakan lebih 10 saksi telah dirakam percakapan. Menyorot kembali kes ini, ia sebenarnya berlaku pada 21 Oktober lalu, namun sedarkah bahawa hanya pada sembilan hari selepas itu menjadi tular. Apabila dimuat naik di laman-laman sosial, pelbagai pihak memberi komen, malah ribuan netizen memberi reaksi terhadap apa yang berlaku.

Ada yang bersifat sindiran hingga kutukan malah tidak keterlaluan dan tanpa disedari ramai yang sebenarnya mungkin telah menabur fitnah. Bertemu dengan bapa remaja itu baru-baru ini, merungkai persoalan tentang kes tersebut yang disifatkannya pelik. Antaranya mengapakah kes ini menjadi sebutan selepas lebih seminggu berlaku. Lebih-lebih lagi di­suarakan oleh individu yang bukan berada di Perlis. Individu itu ialah seorang pengerusi sebuah pertubuhan bukan kerajaan (NGO) yang memuat naik bebenang di akaun Twitternya mengenai kejadian itu.

Dalam hantaran itu, dia mempersoalkan mengapa polis tidak menangkap ahli politik terbabit dan berharap tiada cubaan untuk menutup kes. Keduanya yang menimbulkan tanda-tanya ialah laporan kes itu telah ditarik semula olehnya, kira-kira lapan jam selepas dia dan anaknya membuat laporan.

Dia mengakui membuat laporan polis pada hari kejadian yang dilakukan setelah menimbang semasak-masaknya, tanpa desakan oleh mana-mana pihak. Tujuannya adalah untuk mengguna dan mempertahankan haknya apabila sesuatu berlaku terhadap ahli keluarganya. Dia percaya perkara sama juga pasti akan dilakukan oleh mana-mana ketua keluarga yang bertanggungjawab melindungi mereka di bawah jagaannya.

Namun selepas beberapa jam, dia menerima maklum balas daripada pihak ahli politik terbabit melalui panggilan telefon untuk memohon maaf. Dia kemudian memaafkannya. Dua perkara yang mendorongnya untuk memaafkan individu itu iaitu ahli politik tersebut hanyalah memegang bahu anaknya. Remaja itu merupakan penyanyi sebuah kumpulan pemuzik jalanan dan kejadian tersebut berlaku semasa di dalam kereta ketika ahli politik terbabit hendak membuat pembayaran persembahan.

Tiada langsung perbuatan cabul. Individu itu turut telah menganggap remaja tersebut sebagai anaknya sendiri. Keduanya, ahli politik terbabit banyak berjasa kepada Perlis dan rakyat­nya, termasuk kumpulan pemuzik itu. Dalam hal ini, selain dia, anaknya juga telah memaafkan ahli politik itu.

Mereka kemudian ke balai polis sekali lagi dan menarik semula laporan polis secara sukarela. Keesokannya, ahli politik itu telah bertemu bapa remaja tersebut dan ahli keluarga mereka untuk melahirkan permohonan maaf atas kejadian salah faham ini. Penarikan laporan polis sebelum pertemuan itu, jelas me­nunjukkan bahawa tiada berlaku sebarang sogokan untuk dia berbuat demikian seperti mana disebut-sebut orang ramai.

Namun apa yang peliknya, kes tersebut terus diperkatakan sehingga kini walaupun dia dan ahli keluarganya menganggapnya telah lama selesai.

Malangnya apa yang berlaku, anaknya pula telah menjadi mangsa ‘situasi’ dan mengalami tekanan perasaan ekoran kesnya tular di laman-laman sosial. Lebih menyedihkan apabila gambar MyKad remaja itu turut disebarkan. Perkara ini telah menimbulkan bukan sahaja tanda tanya tentang hak privasi mereka yang disiasat tetapi kemungkinan ada niat tertentu oleh pihak-pihak terlibat.

Adakah kemungkinan wujudnya elemen-elemen untuk me­rosakkan reputasi ahli politik terlibat? Tetapi hakikatnya, remaja itu kini telah turut diseret sama dalam isu ini. Sudah tentulah tidak adil kepadanya kerana remaja itu di bawah umur.

Dalam hal ini, wajarlah sekiranya PDRM turut menimbang untuk mengambil tindakan terhadap mereka yang terlibat itu, kerana jelas telah mengganggu siasatan dan memberi kesan negatif kepada remaja berkenaan.