Tegang bukan disebabkan oleh faktor hubungan diplomatik di antara Kuala Lumpur dan Pyongyang tetapi oleh kerana beberapa siri ujian peluru berpandu yang dilakukan oleh Korea Utara dan tindak balas Amerika Syarikat (AS) demi mengekang tindak-tanduk pemimpin utama iaitu Kim Jong-un yang disifatkan oleh Presiden Donald J. Trump sebagai seorang yang tidak berpeng­alaman dan terlalu muda untuk memimpin sebuah negara.

Begitu jua apabila Presiden FAM, Tunku Ismail Sultan Ibrahim menilai isu keselamatan pasukan Harimau Malaya de­ngan berhati-hati yang membuatkan FAM berada dalam keadaan sukar dan serba-salah untuk melepaskan pemain beraksi di Pyongyang, sikap berhati-hati itu bersandarkan senario geopolitik semasa yang tidak menentu.

“Persoalannya, apa yang harus kita lakukan? Saya sememangnya mahukan perlawanan ini diadakan di venue neutral demi keselamatan para pemain negara,” titah baginda lagi dalam satu kenyataan yang dikeluarkan FAM beberapa hari lalu.

Hakikatnya kerajaan Malaysia hanya mengeluarkan arahan nasihat perjalanan dengan tidak mengenakan sekatan perjalanan rakyat Malaysia ke Korea Utara dan dalil ini telah digunakan oleh Konfederasi Bolasepak Asia (AFC) untuk menolak rayuan FAM supaya lokasi perlawanan diadakan di tempat berkecuali.

AFC menegaskan lokasi perlawanan hanya boleh ditukar jika salah satu daripada tiga faktor dapat dipenuhi. Faktor pertama adalah lokasi perlawanan digantung sama ada oleh Persekutuan Bola Sepak Antarabangsa (FIFA) atau AFC seperti yang berlaku terhadap Afghanistan, Yemen, Syria dan Iraq. Faktor kedua adalah stadium tempat perlawanan telah digantung kerana tidak memenuhi piawaian dan faktor ­terakhir adalah sekatan perjalanan dikenakan oleh kerajaan.

Secara asasnya AFC membuat keputusan mengikut peruntukkan yang dibenarkan tetapi perlu diungkit kembali perlawanan yang sepatutnya diadakan pada 28 Mac lalu ditunda kerana pada ketika itu hubungan di antara Kuala Lumpur dan Pyongyang berada dalam ­keadaan agak tegang akibat pembunuhan abang kepada Jong-un iaitu Kim Jong Nam pada 13 Februari lepas.

Sebab itu dihujahkan keputus­an AFC yang hanya bersandarkan tiada arahan sekatan perjalanan ke Korea Utara oleh kerajaan Malaysia terhadap rakyatnya dianggap tidak begitu kuat kerana keada­an geopolitik rantau itu pada ketika ini adalah begitu genting sekali. Penahanan Kim Hak-song seorang warga Amerika oleh pihak berkuasa Korea Utara dua minggu lalu atas tuduhan mengintip adalah manifestasi bagaimana sensitifnya keadaan di sana.

Walaupun setakat ini empat rakyat Amerika telah ditahan oleh pihak berkuasa Korea Utara dan armada kapal perang mereka bersama-sama dengan angkatan tentera dari Korea Selatan dan Jepun meng­adakan latihan ketenteraan berhampiran semenanjung tersebut, Washington masih tidak mengeluarkan arahan sekatan lawatan.

Semenanjung Korea walaupun belum berada di ambang pepe­rangan, hakikatnya apabila berhadapan dengan dua pemimpin seperti Trump dan juga Jong-un, apa jua keputusan yang diambil oleh kedua-dua pemimpin ini tidak memeranjatkan kerana terbukti tindakan luar dugaan sering dilakukan kedua-dua mereka.

Dilemanya adalah jika FAM mengambil keputusan untuk tidak bertandang ke Pyonyang, maka kemenangan 3-0 akan diberikan kepada pasukan Korea Utara. Malah FAM juga boleh didenda sehingga AS$50,000 dan paling kritikal jika AFC membuat keputusan untuk menegah Harimau Malaya bertanding dalam perlawanan bola sepak anjuran mereka pada masa hadapan.

Hasrat Tunku Ismail sebagai Presiden FAM adalah begitu jelas kerana bagi baginda keselamatan skuad Harimau Malaya adalah menjadi keutamaan. Sebab itu, baginda menegaskan keputusan akhir hanya akan diputuskan oleh kerajaan kerana faktor geopolitik tidak boleh diketepikan begitu sahaja. Ini disebabkan ia berkait rapat dengan setiap tindakan yang bakal diambil oleh Pyongyang.

Sebagaimana Kuala Lumpur dapat menepis cabaran yang berpunca daripada tekanan pelbagai negara dalam hal peristiwa pembunuhan Jong Nam kerana Malaysia tidak mahu terjebak dalam percaturan geopolitik kuasa besar, maka besar kemungkinan juga keputusan sama ada untuk membenarkan skuad Harimau Malaya bertandang ke Korea Utara atau pun sebaliknya mesti berlandaskan kepentingan ke­selamatan rakyat Malaysia.

Walaupun keputusan yang bakal dibuat oleh kerajaan mesti mengambil kira percaturan geopolitik rantau tersebut, harapannya ia tidak digunakan untuk memenuhi agenda negara tertentu. Kegusarannya adalah kehadiran Harimau Malaya boleh digunakan sebagai alat propaganda oleh Pyongyang untuk mempamerkan keterbukaan mereka menerima rakyat Malaysia walaupun sebelum ini hubungan diplomatik kedua-dua negara agak genting.

Tetapi jika keputusan sebaliknya dibuat, maka AS dan sekutunya boleh mengguna pakai keputusan tersebut dengan me­nuduh kerajaan Korea Utara tidak boleh dipercayai yang memaksa Malaysia mengambil keputusan drastik tersebut.

Hakikatnya, apa jua keputusan yang bakal dibuat Kuala Lumpur, pasti disambar oleh pihak berkepentingan untuk memenu­hi agenda geopolitik masing-ma­sing.