Melihat jumlah manusia yang agak ramai itu membuatkan saya tertanya-tanya bagaimana agaknya cabaran yang dihadapi untuk memastikan segala urusan berjalan dengan licin manakala mutu perkhidmatan dan kemudahan berada pada tahap memuaskan.

Saya akui amat jarang menggunakan KLIA2 kerana sering menaiki pesawat MAS yang beroperasi di KLIA apabila terbang atas tugasan rasmi hampir setiap bulan.

Justeru, peluang menyertai walkabout di KLIA2 yang dianjurkan oleh Malaysian Airports Holdings Bhd. (MAHB) Isnin lepas amat bermakna kerana ia membuka mata saya mengenai pelbagai usaha yang dilakukan untuk meningkatkan mutu perkhidmatan dan juga kemudahan yang disediakan.

Seperti kebanyakan mereka yang menggunakan KLIA2, saya juga agak keliru dengan status sebenar lapangan terbang tersebut yang sering dikaitkan dengan penerbangan tambah murah.

BEZA KLIA, KLIA2

Melihat puluhan kedai dan restoran di KLIA2, saya mulai faham mengapa ia dianggap sebagai sebahagian daripada KLIA. Mungkin lebih mudah untuk kita menerima hakikat ini jika KLIA dan KLIA2 dikenali sebagai Terminal 1 dan Terminal 2 sepertimana konsep yang sering digunakan di lapangan terbang antarabangsa lain.

Ramai juga di antara kita yang tidak mengetahui bahawa KLIA dan KLIA2 adalah sebenarnya satu sistem lapangan terbang yang berkongsi menara kawalan serta tiga landasan yang sama. Ia merupakan satu-satunya lapangan terbang di ASEAN yang mempunyai tiga landasan.

Jika KLIA mengendalikan 28.1 juta penumpang setahun, KLIA2 pula mengendalikan 31.9 juta penumpang setahun dengan 20.8 juta daripada mereka merupakan warga asing.

KLIA2 mampu menampung pertambahan penumpang dengan pesat kerana ia mempunyai kapasiti 45 juta pergerakan penumpang setahun (MPPA) berbanding kapasiti 30 juta MPPA di KLIA.

Apa yang menarik, kemudahan yang disediakan di KLIA2 sedikit berbeza dengan KLIA, sesuai dengan suasananya yang sentiasa sibuk. Para penumpang dan petugas juga kelihatan bergerak pantas, mungkin untuk mengejar penerbangan masing-masing.

Bagaimanapun, taraf perkhidmatan dan kemudahan yang disediakan di KLIA2 tidak jauh berbeza dengan KLIA malahan ada di antaranya lebih baik.

Saya akui keadaan tandasnya lebih ceria dan bersih apabila cermin muka dihiasi seolah-olah tingkap kapal terbang manakala lantainya sentiasa kering kerana dilapik dengan alas getah.

Oleh kerana para pekerja tidak dimaklumkan mengenai walkabout yang diketuai oleh Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan MAHB, Raja Azmi Raja Nazuddin itu sendiri, saya berpeluang merasai pengalaman sebagai pengguna biasa dan melihat operasi berjalan seperti biasa.

Secara umumnya perjalanan ke pintu masuk kapal terbang yang agak jauh menjadi mudah dengan perkhidmatan buggy setiap 10 minit manakala kewujudan 42 walkalators banyak membantu mempercepatkan perjalanan.

PEMERIKSAAN PASPORT

Saya juga kagum dengan kemudahan bilik VIP serta hotel yang disediakan di dalam terminal KLIA2 dan berasa teruja apabila dimaklumkan hotel tersebut mencatatkan jumlah penginapan yang tinggi sepanjang tahun. Ini membuktikan penumpang yang menggunakan perkhidmatan KLIA2 turut merangkumi mereka yang berada dan mampu membayar demi untuk menikmati kemudahan selesa.

Saya percaya semua pengguna KLIA dan juga KLIA2 sentiasa mendambakan perkhidmatan dan kemudahan terbaik dan berkualiti walau apa pun nama yang diberikan kepada lapangan terbang antarabangsa kebanggaan negara itu.

Begitu juga lapangan terbang lain di suruh negara yang juga dikendalikan oleh MAHB. Walaupun MAHB berusaha keras untuk meningkatkan mutu perkhidmatan dan kemudahan, ia tidak akan mencapai sasaran jika tidak mendapat kerjasama dan sokongan penuh dari semua pihak terutamanya pelbagai agensi yang terlibat secara langsung.

Sebagai contoh, penumpang selalunya akan menyalahkan pihak pengurusan lapangan terbang jika mereka berhadapan dengan apa jua masalah termasuk menunggu terlalu lama untuk pemeriksaan pasport oleh pihak imigresen dan pemeriksaan badan serta bagasi oleh pihak keselamatan dan kastam.

PINTU MASUK UTAMA

Memandangkan agensi terbabit berada di bawah kementerian yang berlainan, sudah pasti sukar untuk pihak MAHB memberikan arahan kepada mereka.

Jika kita ingin meningkatkan tahap perkhidmatan dan kemudahan di lapangan terbang di seluruh negara, kesemua agensi ini perlu sama-sama bertindak secara proaktif dan sentiasa memberikan kerjasama terbaik kepada pihak MAHB.

Saya difahamkan di sesetengah negara, pihak pengurusan lapangan terbang mempunyai kuasa untuk memberi arahan kepada agensi-agensi berkaitan demi untuk melicinkan urusan serta memastikan tahap perkhidmatan dan kemudahan sentiasa berada di tahap yang cemerlang.

Mungkin perkara ini perlu diberikan perhatian oleh anggota Kabinet sendiri kerana KLIA merupakan cetusan idea Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad ketika beliau memegang jawatan perdana menteri keempat suatu ketika dulu.

Sebagai rakyat Malaysia, apa yang kita perlu lakukan adalah menyokong sebarang usaha yang mampu meningkatkan tahap perkhidmatan dan kemudahan di KLIA dan KLIA2 yang merupakan lapangan terbang antarabangsa utama di negara dan yang ke-12 tersibuk di dunia untuk trafik antarabangsa.

Pada masa yang sama, sebagai pengguna kemudahan tersebut kita perlu sentiasa mengamalkan nilai-nilai murni serta tidak melakukan perkara yang boleh merosakkan kemudahan seperti vandalisme.

Amat malang jika kita sebagai rakyat Malaysia menjadi penyumbang kepada kerosakan peralatan dan kemudahan yang disediakan untuk orang ramai di lapangan terbang negara.

Kita perlu sedar bahawa lapangan terbang merupakan pintu masuk utama untuk para pengunjung luar dan sudah tentu kualiti perkhidmatan dan kemudahannya bakal mempengaruhi persepsi mereka terhadap Malaysia dan rakyatnya.

TAN SRI LEE LAM THYE ialah Pengerusi Institut Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan Negara (NIOSH).