Diharapkan, arahan itu tidak bukan sekadar mahu melegakan pembeli dan mewajarkan pengecualian. Pihak berkuasa perlu mengambil tindakan susulan bagi memastikan penjimatan sebanyak 6 peratus itu sampai kepada golongan pembeli.

Pemaju mungkin memberi pelbagai alasan bagi menangguhkan arahan berkenaan termasuk bahan binaan dibeli semasa GST dikenakan. Maknanya, projek yang sedang dalam pembinaan atau hampir siap akan terus kekal pada harga yang ditetapkan sebelum ini.

Dalam hubungan ini, Awang mahu pemaju jujur untuk menurunkan harga terutama melibatkan projek dalam pembinaan. Hentikan kos tersembunyi yang menyebabkan harga kekal seperti menawarkan pakej kemasan atau kelengkapan perabot dan pelbagai lagi. Pakej tambahan seumpama ini menyumbang kenaikan harga.

Selain pihak berkuasa, Persatuan Pemaju Hartanah dan Perumahan (Rehda) juga dapat memainkan peranan yang lebih berkesan supaya pembeli mendapat harga yang sewajarnya.

Awang berharap, pemaju tidak terlalu mengejar keuntungan sehingga menjejaskan spesifikasi rumah atau mengabaikan kualiti bahan binaan. Pemaju juga perlu memberi perhatian terhadap rumah mampu milik.

AWANG - Tanggung hutang rumah.