Walaupun langkah Kementerian Pengangkutan mengenakan syarat baharu itu membuka persaingan yang sama rata, tetapi tekanan akan lebih dirasai oleh pemandu Grab. Kadar tambang yang lebih rendah berbanding teksi menyebabkan pemandu Grab terpaksa menanggung kos yang tinggi. Hasil pendapatan pemandu Grab juga dipotong antara 20 hingga 25 peratus.

Peraturan baharu menyekat peluang penduduk Lembah Klang khususnya kakitangan awam dan swasta menambah pendapatan. Majoriti pemandu Grab adalah separuh masa yang hasilnya menyumbang 30 peratus pendapatan isi rumah masing-masing.

Hakikatnya, Grab banyak membantu masyarakat pelbagai profesion menjana pendapatan tambahan tetapi pada masa yang sama turut menjejaskan pendapatan pemandu teksi. Isu ini perlu diselesaikan supaya wujud situasi menang-menang.

Awang berharap, di samping mewujudkan peluang pendapatan tambahan, kerajaan juga perlu memberi perhatian terhadap keperluan pengguna yang mahukan pengangkutan awam seperti Grab yang cekap, cepat, selesa dan murah. Pemandu teksi juga perlu bersedia memberi perkhidmatan yang lebih baik.

AWANG - Batal hasrat bawa Grab.